"(Moški po imenu, op. p.) Wang se je sprehodil do točke v bližini mostu Jinshui in se nenadno samovžgal. Policaj, ki je bil v bližini, je moža pogasil v desetih sekundah in ga poslal v bolnico po zdravniško oskrbo. (Moški, op. p.) je že okreval,“ so v uradnem sporočilu incident komentirale kitajske oblasti in dodale: "Po raziskavi se je izkazalo, da se je Wang za ekstremno dejanje odločil, ker je bil nezadovoljen z izidom civilne tožbe na lokalnem sodišču.“

Britanec, ki je bil priča incidentu, je Telegraphu povedal, da je bilo v bližini incidenta mnogo ljudi, številni pa so imeli tudi fotoaparate. Kljub temu protest v zadnjem mesecu ni bil omenjen v kitajskih medijih ali na spletu.

Gre za prvi znan primer samozažiga na politično občutljivem trgu Nebeškega miru, odkar se je leta 2001 samovžgalo pet oseb. Takrat so protestirali proti ravnanju s člani prepovedanega duhovnega gibanja Falun Gong. Trg je danes močno varujejo policisti v civilu, ki opazujejo morebitne naklepe protesta.

Fotografija samozažiga na trgu Nebeškega miru so se pojavile istega dne, kot se je samovžgala neka 81-letna Kitajka, ker so ji porušili hišo. To je bilo pred dvema tednoma, v zadnjem času pa je bilo tudi nekaj primerov samovžiga med tibetanskimi nunami in menihi, ki so protestirali proti kitajski politiki do Tibeta.