"Nemogoče je, da so lastnik in njegovi sodelavci lahko v treh letih 'izgubili' približno 100 milijonov kun (13,5 milijonov evrov), medtem ko je Novi list pred tem imel vsako leto večmilijonske dobičke," so zapisali na spletni strani HND.

Društvo je ob tem spomnilo, da je imel Novi list pred prihodom Ježića na svojih računih približno 40 milijonov kun (5,3 milijonov evrov). Zanima jih tudi, kam je izginil denar za Novi list in za njegov športni dnevnik Sportplus, ki je bil na trgu le nekaj mesecev.

HND poudarja, da je stanje še posebej kritično, saj je uprava napovedala, da bodo zaposlenim za oktober izplačali minimalno plačo in da bo tako verjetno tudi prihodnji mesec.

Opozarjajo tudi na resne indice, ki kažejo, da je Ježić spomladi 2008 kupil Novi list na izrecno zahtevo njegovega takratnega prijatelja in bivšega premiera Iva Sanaderja, da bo lahko nadziral novinarje, ki so bili preveč kritični do Sanaderja.

HND je, kot še navajajo na spletni strani, v začetku leta 2009 opozoril Ježića zaradi prepovedi pisanja novinarjem Marinku Čuliću in Viktorju Ivančiću, čeprav so ju sredi leta 2008 zaposlili prav z namenom okrepiti novinarsko ekipo Novega lista. Čulić in Ivančić sta pred tem delala v splitskem tedniku Feral Tribune in sta znana hrvaška komentatorja, ki kritično poročata o hrvaški politiki.

Sanader in Ježić sta osumljena korupcije v dveh primerih poslovanja lastnika Diokija z javnima podjetjema Hrvaško elektrogospodarstvo in Janaf. Ježić je medtem postal glavna priča tožilstva v primeru domnevne podkupnine, ki naj bi jo Sanader prejel od madžarske energetske družbe Mol v procesu privatizacije Ine.

Strokovno združenje hrvaških novinarjev pa je izrazilo pričakovanje, da bodo nove lastnike reškega medija zanimali predvsem mediji in novinarstvo, poleg ustvarjanja dobička pa tudi ohranitev visokega ugleda, ki ga ima Novi list na Hrvaškem zaradi svojih visokih profesionalnih standardov in odličnih novinarjev.

Zagrebška banka je kot največja upnica Novega lista v soboto objavila prodajo 80,32 odstotka delnic Novega lista zaradi 80 milijonov kun (10,7 milijonov evrov) dolgov reškega podjetja. "Lastništvo in njegova transparentnost sta temeljno jamstvo za svobodo medijev in novinarjev," sta v današnjem sporočilu za javnost še zapisala HND in SNH.