Napetosti med Nemčijo in Veliko Britanijo glede načina, kako se spoprijeti s krizo evroobmočja, se očitno poglabljajo. Zavezniki kanclerke Merklove namreč zatrjujejo, da ne bo Veliki Britaniji dopustila, da po zavrnitvi podpore predlogu o obdavčitvi finančnih transakcij odnese celo kožo.

Pred petkovim srečanjem Merklove in Davida Camerona je vodja parlamentarne skupine  v stranki CDU Volker Kauder izjavil, da Britanija nosi odgovornost, da iz Evrope ustvari uspeh. Kauder je na kongresu CDU v Leipzigu povedal naslednje: "Razumem, da Britanci tega ne želijo, saj na račun finančnega prometa v Londonu ustvarijo skoraj 30 odstotkov BDP. Iti le za svojo koristjo in ne pokazati pripravljenosti priskočiti na pomoč ni sporočilo, s katerim jo bodo Britanci odnesli brez posledic.“

Obdavčitev je podprl francoski voditelj Nicolas Sarkozy, Velika Britanija pa bo podporo zavračala vse dotlej, dokler je ne bodo implementirala tudi ostala vodilna gospodarstva, vključno z ameriškim.

"Očitno v naslednjih tednih, mesecih in letih sledi debata o Evropski uniji in njeni obliki. Kar želimo poudariti, je, da kriza prinaša novo osredotočenje –  zgolj na gospodarstvo. Jasno je, da države potrebujejo kredibilne načrte za spopad z dolgovi in deficiti, vseeno nas ne bi smeli izključevati iz reševanja strukturnih težav v evropskih državah,“ je povedal tiskovni predstavnik kabineta predsednika britanske vlade.

Guardian poroča, da je Kauder s svojimi izjavami vsekakor prilil olje na ogenj britanskih evroskeptikov, dejal pa je še, da EU podpira predloge Merklove glede načina reševanja težav evroobmočja, katerega bistvo je osredotočenje na strožjo fiskalno disciplino v globoko zadolženih državah. "Kar naenkrat se je zgodilo, da Evropa govori nemško. Ne kot jezik, ampak kot sprejemanje instrumentov, za katere se je Angela Merkel borila tako močno, na koncu pa se bodo izkazali kot uspeh,“ je še povedal Kauder in užalil Britance.