V skladu z nalogom za deložacijo, ki so ga izdale mestne oblasti, zadolžene za finančno središče Londona, morajo protestniki tabor, ki predstavlja "nezakonito blokado" pločnika na "javni cesti", pospraviti do četrtka zvečer. V nasprotnem primeru bodo proti njim sprožili pravni postopek na londonskem sodišču.

Protestniki, ki pripadajo gibanju Okupirajmo London, so potrdili, da so prejeli naloge za deložacijo, ki jih sedaj preučuje njihova pravna ekipa. Kot pa je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zatrdila njihova predstavnica Naomi Colvin, se bodo nalogom uprli.

Pred znamenito londonsko katedralo že od 15. oktobra stoji kakih 200 šotorov, zaradi česar so morali katedralo celo začasno zapreti. Londonske mestne oblasti so pravni postopek za izpraznitev tabora ponovno sprožile v torek, potem ko so pogovori s protestniki zašli v slepo ulico.

Pred dvema tednoma so namreč oblasti protestnikom ponudile kompromis, po katerem bi jim dovolile ostati pred katedralo, če bi obljubili, da bodo po novem letu prostovoljno odšli. A ker na to niso želeli pristati, so se jih oblasti odločile od tam pregnati.

Akcijo proti protestnikom sicer vodijo le še mestne oblasti, medtem ko so predstavniki Cerkve oziroma katedrale sv. Pavla od nje dokončno odstopili. Kot so slednji sporočili danes, priznavajo pravico mestnih oblasti do koraka, za katerega so se odločili, sami pa se bodo v prizadevanjih za mirno rešitev še naprej sestajali s protestniki.

Protestniki znova v povsem očiščenem parku Zuccotti, a brez šotorov

Potem ko so mestne oblasti v noči na torek začasno izpraznile newyorški park Zuccotti, je ta simbolični epicenter gibanja Okupirajmo Wall Street znova poln protestnikov. Ti so se lahko v park na Manhattnu, v neposredni bližini Wall Streeta, vrnili v torek zvečer, a brez šotorov, ponjav in spalnih vreč. Kljub temu so odločeni vztrajati še naprej.

Policija je v noči na torek po navodilu mestnih oblasti izpraznila park Zuccotti, kjer so se sredi septembra začeli protesti proti finančnemu kapitalizmu pod sloganom Zavzemimo Wall Street. Pri tem je bilo aretiranih 200 ljudi, ker niso želeli zapustiti parka, o hujših izgredih pa niso poročali. Mestne oblasti so akcijo utemeljile s tem, da je postal park v minulih dveh mesecih umazan in nevaren. Potem ko so v nekaj urah park povsem očistili, bi se protestniki vanj načeloma lahko vrnili, a je medtem spor med njimi in mestnimi oblastmi pristal na sodišču, zaradi česar se je zadeva zavlekla.

Odvetniki, ki zastopajo gibanje Zavzemimo Wall Street, so se namreč zaradi nočne akcije obrnili na sodišče, ki je sprva odločilo, da mestne oblasti nimajo pravice protestnikov niti preganjati iz parka niti jim prepovedovati vnosa opreme za kampiranje vanj. A po pritožbi na to odločitev je sodnik razsodil drugače, saj je ocenil, da mestne oblasti in lastniki parka Zuccotti s tem, ko prepovedujejo vnos šotorov vanj, ne kršijo ustavno zagotovljene pravice protestnikov do svobode govora. Včeraj zvečer je nato park znova napolnilo kakih 1200 ljudi, a brez opreme za taborjenje.

Kot so sicer napovedali, se bodo na odločitev sodišča pritožili. Za četrtek poleg tega načrtujejo velik pohod proti newyorški borzi, s katerim bodo obeležili dva meseca od začetka protestov. Po poročanju portala Freakoutnation.com tako oblasti trdijo, da so protestniki kršili zakone, a zgodilo se je, da so onkraj zakona zašli tudi policisti. Oglejte si spodnji video.

Park Zuccotti je v zasebni lasti podjetja Brookfields Properties in to je za park sprejelo določena pravila, s katerimi je omejilo pravico do protestiranja v njem. Mestne oblasti oziroma policija so z akcijo v noči na torek ta pravila uveljavile. Newyorški župan Michael Bloomberg je pod vse hujšim pritiskom, da mora razmere urediti. Prebivalci območja okoli parka Zuccotti in lokalni trgovci se namreč vse glasneje pritožujejo, da protesti - še posebej pa številni novinarji in turisti, ki so zato preplavili območje - negativno vplivajo na življenje v soseski in na poslovanje malih podjetij.