Zasedanje tradicionalne plemenske skupščine, na katerem se bo zbralo okoli 2000 starešin, bo potekalo v velikem šotoru ob strogih varnostnih ukrepih, saj so razmere v državi, pa tudi v prestolnici, deset let po začetku vojne še vedno skrajno nevarne.

Delegati bodo nekaj dni razpravljali o dveh najobčutljivejših vprašanjih v afganistanski politiki - dolgoročnih odnosih z ZDA po odhodu tujih vojakov iz države konec leta 2014 in vzpostavitvi miru s talibani. Opazovalci se sicer sprašujejo, kako bo loja džirga prispevala k temu.

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj si bo verjetno na zasedanju poskušal zagotoviti mandat za sklenitev spornega sporazuma z ZDA o strateškem partnerstvu, na katerem bodo temeljili odnosi med državama po letu 2014. Kritiki menijo, da želi Karzaj lojo džirgo izkoristiti za lastne cilje, namesto da bi razpravo na skupščini izkoristili za dosego napredka glede končanja vojne.

Talibani zagrozili, da bodo ovirali zasedanje

Karzaj bo po napovedih na zasedanju tudi objavil, katera območja bodo vključena v drugo fazo prenosa odgovornosti za varnost z mednarodnih sil na afganistanske varnostne sile. Viri v afganistanski vladi so pred tem že sporočili, da bo v drugo fazo vključenih 17 območij - sedem celotnih pokrajin in deset drugih območij.

Talibani, ki se že desetletje borijo proti Karzajevi vladi in tujim silam pod vodstvom ZDA, so zagrozili, da bodo ovirali zasedanje loje džirge. Zadnje podobno zasedanje leta 2010 so napadli z raketami, zaradi česar sta bila odstavljena dva ministra, zadolžena za varnost.

Uporniki trdijo, da so pridobili varnostni načrt za zasedanje skupščine, ki so ga objavili na spletu, vendar so afganistanske oblasti in predstavniki zveze Nato zagotovili, da gre za ponarejen dokument. Afganistanske varnostne sile so v ponedeljek v bližini prizorišča zasedanja ustrelili domnevnega samomorilskega napadalca, ki je imel pri sebi torbo z razstrelivom, njegova pomagača pa so prijeli.