Kot je poudarila Kosorjeva, so s svojimi kandidatnimi listami za prihodnje volitve napovedali smer, v kateri nameravajo voditi Hrvaško v naslednjih štirih letih. Kljub vrsti neugodnih izidov predvolilnih raziskav o priljubljenosti HDZ in številnih korupcijskih aferah, ki pretresajo vladajočo stranko, ni izrazila nobenih dvomov glede zmage HDZ na volitvah 4. decembra.

Pokazali moč in odgovornost

Napovedala je, da bo nova vlada HDZ nadaljevala uspešno izvajanje reform na poti proti polnopravnemu članstvu v EU, odstranjevala ovire za nova vlaganja v hrvaško gospodarstvo in se bojevala proti korupciji.

Na novinarsko vprašanje, zakaj podpredsednik HDZ in dolgoletni poslanec Ivan Jarnjak ni na kandidatnih listah HDZ, je Kosorjeva pojasnila, da se je z njim dogovorila, da bo tako najboljše za stranko in Jarnjaka osebno. Poudarila je, da je bil Jarnjak v preteklih dveh letih tudi njen tesen sodelavec.

"Z omenjeno odločitvijo smo pokazali moč in odgovornost, prepričana sem, da se bo na koncu pokazalo, da je Jarnjak nedolžen," je dejala Kosorjeva, ki je novinarsko konferenco sklicala manj kot uro pred njenim začetkom.

Protikorupcijski urad sumi Jarnjaka in še 18 oseb zaradi vpletenosti v domnevne črne sklade HDZ v aferi Fimi-media. Nenazadnje je osumljena tudi HDZ kot pravna oseba.

Pripravljeni prevzeti posledice

Na novinarsko vprašanje, zakaj potemtakem kandidira sam HDZ, če je tako kot Jarnjak osumljen korupcije, se je Kosorjeva izognila neposrednemu odgovoru in dejala, da je "HDZ pod preiskavo zgolj za določeno obdobje" ter da so v stranki pripravljeni prevzeti vse posledice.

Večkrat je poudarila, da je HDZ odgovorna stranka za razliko od levosredinske koalicije štirih strank (SDP, HNS, IDS in HSU). To je pojasnila na primeru župana Varaždina Gorana Habuša (HNS), ki je minuli petek pod vplivom alkohola s službenim avtomobilom izven delovnega časa povzročil manjšo prometno nesrečo in nato ni odstopil s položaja.

Pričakovali smo vsaj, da ga ne bodo uvrstili na kandidatno listo, vendar bo Habuš kandidat "kukuriku" koalicije na parlamentarnih volitvah, je dejala Kosorjeva. Ocenila je, da je vodja opozicijske koalicije predsednik HNS Radimir Čačić in ne predsednik SDP Zoran Milanović, ki je sicer kandidat za premiera.

Kot je pojasnila, Milanović ne sme ukazati Čačiću, naj odstavi Habuša, ker bo potem moral odstopiti tudi Čačić, ki je na Madžarskem obtožen zaradi prometne nesreče, v kateri sta umrli dve osebi.

Čačić in Milanović sta v ponedeljek ob izročitvi kandidatnih list državni volilni komisiji povedala, da so liste pripravili pred desetimi dnevi in da jih potem niso želeli spreminjati. Habuš je bil sicer izvoljen za župana Varaždina kot kandidat opozicijske koalicije na izrednih volitvah pred nekaj tedni, potem ko je moral bivši župan Ivan Čehok iz Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS), ki je bila v vladni koaliciji s HDZ, odstopiti zaradi obtožb o korupciji.

Iz HNS so nato danes sporočili, da bodo Habuša vendarle umaknili s kandidatne liste "kukuriku" koalicije, potem ko so možnost, da bi ga zamenjal drug kandidat, potrdili v državni volilni komisiji. Kandidatne liste bodo preverjali do srede do polnoči, ko so možne tudi spremembe, so pojasnili v komisiji, ki bo nato tudi uradno objavila vse veljavne liste.

Habuš je danes izjavil, da ne bo kandidiral za sabor iz "moralnih razlogov", da pa ne namerava odstopiti s položaja župana Varaždina. Pojasnil je, da je dobil podporo 70 odstotkov volivcev na podlagi svojega programa, ki ga namerava uresničiti v mandatu. Ta bo trajal največ 18 mesecev, saj bodo redne lokalne volitve predvidoma spomladi leta 2013. "Takrat se bodo volivci odločili, ali moram odstopiti," je še izjavil Habuš.