CDU je po vrsti neonacističnih umorov tujcev v Nemčiji tako zvezne kot deželne oblasti pozval, naj razjasnijo dejanja "desničarskih teroristov", aretirajo storilce kaznivih dejanj in uničijo še obstoječe teroristične strukture v Nemčiji. "Potrebno je na podlagi preiskave preučiti možnosti za prepoved NPD," so soglasno sprejeli na kongresu CDU in tako podprli predlog Merklove.

Razlog za tovrstno odločitev je odkritje domnevne desničarske teroristične celice v Zwickauerju, ki naj bi bila odgovorna za umor osmih Turkov, Grka in policistke iz Heilbronna.

Prepoved NPD podpirajo tudi opozicijski socialdemokrati. Vodja poslanske skupine SPD Frank-Walter Steinmeier je tako danes v Berlinu zahteval prepoved NPD. Zdi se, da je NPD stranka, ki tako rekoč politično roko steguje navzven, a se hkrati opira na podtalna gibanja, kot je Nacionalistična podtalna organizacija (NSU), je dejal Steinmeier.

Nemška vlada pod vodstvom takratnega kanclerja Gerhard Schröder se je leta 2001 obrnila na ustavno sodišče, naj ugotovi, ali je NPD v nasprotju z nemško ustavo in s tem prepove stranko. Svojo zahtevo za prepoved so istega leta vložila tudi bundestag in bundesrat. Nemško ustavno sodišče je nato leta 2003 zaradi proceduralnih razlogov zaustavilo postopek za prepoved NPD, odločitve glede vprašanja, ali je stranka v nasprotju z ustavo, pa ni sprejelo.