Kot je v poročilu izpostavila posebna ekipa IAEA, ki se je na Japonskem mudila med 7. in 15. oktobrom, v državi "na vseh ravneh čiščenja okolja delo poteka dobro". Agencija je japonske oblasti pozvala, naj nadaljujejo prizadevanja, pri tem pa naj upoštevajo nasvete misije, ki jo je na območju vodil Juan Carlos Lentijo.

Kot pozitivnega je IAEA med drugim ocenila "previden pristop" japonskih oblasti pri ravnanju s kontaminiranimi snovmi v zgodni fazi čiščenja območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendarle pa jedrska agencija ocenjuje, da je zdaj napočil čas za bolj "uravnotežen pristop". Ta bi se moral osredotočati na "prednostna območja, razvrščanje kontaminiranih snovi in sprejetje ukrepov za dekontaminacijo, ki bi temeljila na rezultatih varnostnih ocen za vsako specifično situacijo", je sporočil Lentijo.

Sanacijski program sicer po navedbah IAEA obsega površino 500 kvadratnih kilometrov, na kateri radioaktivno sevanje na letni ravni znaša več kot 20 milisivertov, ter območje 1300 kvadratnih kilometrov, kjer vrednosti sevanja na letni ravni dosegajo med pet in 20 milisivertov. Prevladujoča radioaktivna elementa sta trenutno cezij 134 in 137, a le v zgornjih plasteh zemlje.

Veliko bolj zaskrbljeno pa zvenijo ugotovitve raziskovalcev v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences. Pridelovanje živilskih izdelkov naj bi bilo tako na območju Fukušime zaradi visokih koncentracij cezija v tleh "resno ovirano". Celotna prefektura Fukušima naj bi bila "visoko" radioaktivno onesnažena, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Težave v prefekturi Fukušima na severovzhodu Japonske sta sprožila potres in cunami 11. marca letos. V jedrski elektrarni Fukušima so zaradi poškodb odpovedali sistemi hlajenja, posledično je prišlo do taljenja sredice, eksplozij in uhajanja radioaktivnih snovi v okolje.

Po najhujši jedrski nesreči po Černobilu leta 1986 so z območja v 20-kilometrskem pasu okoli elektrarne evakuirali več deset tisoč ljudi. Osem mesecev po nesreči razmere v poškodovani elektrarni še vedno niso povsem pod nadzorom.