Park so medtem, prvič po dveh mesecih, že očistili, a ker je spor vmes pristal na sodišču, zaenkrat ostaja zaprt. Po navedbah mestnih oblasti je park postal umazan in nevaren, protestniki pa naj bi se vrnili čez nekaj ur, a brez šotorov, ponjav in spalnih vreč. Kakih 3100 kvadratnih metrov velik park so medtem že povsem očistili, sedaj pa ga stražijo policisti, piše AP. Od 7. ure zjutraj je park zaprt, vse štiri strani so zabarikadirane, na območju je še vedno večje število policistov. Na novo postavljen znak kaže, da bodo, ko bodo park ponovno odprli, veljala nova pravila – od 22. ure se obiskovalci tam ne bodo več smeli zadrževati, šotori in spalne vreče bodo prepovedane.

(Foto: Reuters)

Park Zuccotti je sicer v zasebni lasti podjetja Brookfields Properties. Lastnik je za park sprejel določena pravila, ki omejujejo pravico do protestiranja, in ta pravila naj bi policija z nočno akcijo uveljavila. A odvetniki gibanja Okupirajmo Wall Street so se danes obrnili na sodišče, ki je že odločilo, da mesto New York protestnikov ne sme nasilno preganjati iz parka in jim ne sme prepovedovati, da se vanj vrnejo s šotori.

Župan Bloomberg je pojasnil, da morajo protestniki upoštevati pravila parka, če ga želijo še naprej uporabljati za proteste. "Protestniki so imeli dva meseca časa, da so park okupirali s spalnimi vrečami in šotori,“ je bil jasen Bloomberg. "Od zdaj naprej bodo morali prostor okupirati z močjo argumentov.“ Napovedal je že tudi pritožbo na odlok ter ponovil stališče, da protestniki v parku lahko protestirajo, ne smejo pa tam kampirati oziroma parka znova povsem zavzeti. kot je poudaril, želi mesto sicer ščititi pravice ljudi, a ohranjanje javne varnosti ima prednost.

(Foto: AP)

Prebivalci območja okoli omenjenega parka in lokalni trgovci se že nekaj časa pritožujejo in mestne oblasti pozivajo, naj preprečijo proteste, saj ti negativno vplivajo na življenje v soseski in na poslovanje malih podjetij, še poroča AP. Še posebej jih motijo številni novinarji in turisti, ki so zaradi protestov preplavili območje.

Tiskovni predstavnik newyorške policije Paul Browne je povedal, da je večina protestnikov, ko so v noči na torek prejeli obvestili, da morajo zapustiti park, to tudi storila. Okoli 200 protestnikov, ki so v parku prenočili, se je na začetku upiralo samo z besedami: "Čigav park? Naš park!"

(Foto: AP)

Za tiskovno agencijo AP je povedal, da so aretirali 70 ljudi, med njimi tudi nekaj takšnih, ki so se priklenili skupaj in ustvarili "človeško verigo". Ko so okoli enih ponoči policisti vdrli v park, je množica vzklikala: "Ne bomo se umaknili, ne bomo se predali!", pa "To je naš dom!".

Nekaj deset protestnikov se je med policijsko akcijo umaknilo v samo središče parka, znano tudi pod imenom Kuhinja, in se zabarikadiralo. Mnogi so poročali o gostem dimu, za katerega so nekateri trdili, da je bil solzivec, ki ga je policija domnevno metala mednje.

Ko so jih nagnali iz parka, so se protestniki zbrali na trgu Foley in začeli korakati do mestne hiše. "Ne morete nas ustaviti, možen je tudi drugačen svet,“ so vzklikali na poti, pa še "Tako je videti demokracija". Med njimi je bil tudi 23-letni Nate Barchus. Za torek je bilo namreč napovedanih še nekaj dodatnih demonstracij in ravno v tem vidi razlog za takšno odločitev newyorškega župana. "Ravno to me je spomnilo, zakaj smo se sploh odločili začeti te proteste,“ je komentiral jutranje "čiščenje" newyorškega parka.

occupynyc on livestream.com. Broadcast Live Free

Protestniki so sicer v ponedeljek na svoji spletni strani napovedali, da načrtujejo "zapreti Wall Street" s četrtkovimi demonstracijami, ko naj bi obeležili dva meseca od začetka protestov, ki so se kasneje razširili po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Iz solidarnosti naj bi se jim pridružili tudi somišljeniki drugod po ZDA in v tujini, med drugim po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v več nemških mestih.

V Londonu ponovno za deložacijo tabora pred katedralo Sv. Pavla

O ukrepanju proti protestnikom gibanja pa medtem očitno znova razmišljajo tudi v Londonu, saj so tamkajšnje oblasti danes sporočile, da bodo ponovno sprožile pravni postopek za deložacijo njihovega tabora pred katedralo sv. Pavla. Tam že od 15. oktobra stoji kakih 200 šotorov, zaradi česar so morali katedralo celo začasno zapreti.

(Foto: Daylife)

Pred dvema tednoma so londonske oblasti tovrstni postopek proti protestnikom ustavile in jim ponudile kompromis, po katerem bi jim dovolile ostati pred katedralo, če bi obljubili, da bodo po novem letu prostovoljno odšli. A ker na to niso želeli pristati, jih bodo oblasti sedaj očitno znova skušale nasilno pregnati. Akcijo proti protestnikom sicer vodijo le še mestne oblasti, potem ko so predstavniki Cerkve oziroma katedrale sv. Pavla od nje dokončno odstopili.