Monti se je v izjavi po prejemu mandatarstva Napolitanu zahvalil za zaupanje in dejal, da nalogo prevzema z občutkom odgovornosti in v službi države, ki se je znašla v težkem položaju.

Kot prvo nalogo je napovedal finančno sanacijo države in oživitev gospodarske rasti, vendar z občutkom za socialno pravičnost. Italija mora postati jedro moči Evropske unije, ne pa biti njen šibki člen, je dejal Monti.

Napolitano je ob imenovanju Montija dejal, da mora država ponovno pridobiti zaupanje finančnih trgov, za kar bo potrebno sprejeti še dodatne protikrizne ukrepe. Zato se morajo izogniti predčasnim volitvam, tehnični vladi pa zagotoviti čim širšo podporo za nujne reformne ukrepe. To je, tako Napolitano, v interesu države.

Montiju je podporo napovedal širok krog strank, vendar večinoma s pogoji. Največ upanja vanj polagajo v Demokratski stranki, ki mu napoveduje trdno podporo in ocenjujejo, da bi njegova tehnična vlada morala imeti mandat za širok spekter reform, tudi reformo volilnega sistema, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Monti med protestniki tudi ni najbolj priljubljen. "Ne Tremonti, ne Monti". (Foto Reuters)

Ljudstvo svobode na drugi strani namerava Montijevo vlado podpreti le, če bo njegov program temeljil na reformnih zahtevah Evropske centralne banke (ECB) in obljubah, ki jih je Italija dala Bruslju. Podporo so pripravljeni tudi v vsakem trenutku umakniti.

Sekretar Ljudstva svobode Angelino Alfano je po pogovoru z Napolitanom dejal, da bodo podprli le tehnično vlado, v kateri ne bo ministrov, ki bi bili militantno nastrojeni proti Silviu Berlusconiju.

Montijevo vlado nameravata podpreti tudi tako imenovani Tretji pol in leva stranka Italija vrednot, ki pa sprva želi videti program in ekipo nove vlade. Da Montijeve vlade ne bodo podprli, so napovedali v Severni ligi, ki se umika v opozicijo.

Silvio Berlusconi je s položaja predsednika vlade odstopil v soboto zvečer, potem ko je parlament sprejel zakon o stabilnosti in proračunske dokumente, skupaj s paketom protikriznih ukrepov, ki jih je Italija obljubila Bruslju.

Berlusconi je namreč svoj odstop, ki ga je bil prisiljen napovedati ob izgubi večine v poslanski zbornici ob potrjevanju zaključnega računa proračuna za lani, vezal na potrditev teh ukrepov.

Berlusconi je sicer danes v pismu eni od manjših desnih strank napovedal, da se že veseli vnovičnega vstopa v vlado in da je ponosen na vse, kar je njegova vlada storila v treh letih in pol mandata.

Kot glavni greh njegove vlade je navedel sodelovanje Gianfranca Finija v koaliciji, za izgubo večine v poslanski zbornici pa je izpostavil oportunizem posameznih poslancev.

Včeraj odstopil, danes že napoveduje povratek: Berlusconi pisal stranki Desnica

V večernem nagovoru po televiziji je poudaril, da je odstopil zaradi občutka dolžnosti do države, kar je njegova vlada dokazala tudi s hitro potrditvijo protikriznih ukrepov. Kriza se ni rodila v Italiji, ampak je kriza skupne valute, je dejal in dodal, da bo podvojil svoj napor v parlamentu in drugih institucijah v podporo državi.

Znova je poudaril, da njegova vlada nima politične alternative in da je žalosten, ker so njegovo odgovorno dejanje pospremili žvižgi in žalitve protestnikov.

Po sobotnem rajanju množic v centru Rima ob odstopu Berlusconija so se danes na trgih zbrali njegovi podporniki in glasno zahtevali volitve ter ga spodbujali, naj nikoli ne odneha. Berlusconi se jim je nasmejan zahvalil za podporo.

Ministrska ekipa Montijeve tehnične vlade bo predvidoma znana v ponedeljek zvečer. Senat naj bi se o vladi izrekal v torek, poslanska zbornica pa v sredo, so poročali italijanski mediji.