Odvetnik HDZ Vladimir Gredelj je po polurnem srečanju s preiskovalci novinarjem zatrdil, da vladajoča stranka ni osumljena, temveč da preiskujejo način njenega vodenja med letoma 2003 in 2009 oziroma v obdobju, ko je vlado in stranko vodil Ivo Sanader. Ni govoril o podrobnostih zaslišanja, na katerem je bil tudi poslanec HDZ Damir Sesvečan, ki ga je vladajoča stranka imenovala za svojega predstavnika v postopku, ki ga je Uskok sprožil proti HDZ kot pravni osebi zaradi domnevnega pranja najmanj 30 milijonov kun (štiri milijone evrov) prek črnih skladov stranke v aferi Fimi-media.

Tožilstvo sumi, da je HDZ iz črnih skladov financiral volilne kampanje, vključno s predsedniško kampanjo premierke in predsednice HDZ Jadranke Kosor v letih 2004 in 2005, ter plačal stroške določenim uradnikom HDZ. Poleg Sanaderja je osumljenih še 18 oseb ter HDZ. Med njimi ni Kosorjeve, ki je vodenje vlade in stranke od Sanaderja prevzela julija 2009. "Zavračam sume, da bi imel HDZ kakršne koli koristi od kaznivih dejanj, ki so jih storili posamezniki, proti katerim potekajo določeni postopki," je dejal danes Gredelj. Dodal je, da HDZ zaradi tega zgolj trpi, ter da o odgovornosti vladajoče stranke govorijo le tisti, ki želijo diskreditirati Kosorjevo. Sesvečan ni hotel govoriti z novinarji.

Pred tem je bila danes na sedežu Uskoka na krajšem pogovoru tudi Jurakova, ki naj bi govorila o poslovanju Fimi-medie, preko katere naj bi oprali najmanj 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov). Preiskovalci so v sredo v omenjenem primeru zaslišali tudi člana predsedstva HDZ Ivana Jarnjaka ter bivšega tiskovnega predstavnika vlade in HDZ Ratka Mačka, ki sta pred tem v medijih zavračala odgovornost za kazniva dejanja korupcije.

Oba sta bila tesna Sanaderjeva sodelavca, tako kot bivši direktor carine in blagajnik HDZ Mladen Barišić, ki je bil v intimni zvezi z Jurakovo. Barišić je v svojih pričanjih povedal, da so z denarjem ravnali tako, kot je zahteval Sanader. Zagrebško sodišče je medtem blokiralo premoženje vladajoče stranke ter na ta način onemogočilo prodajo nepremičnin HDZ pred sklenitvijo postopka.