Obtožnica Limaja bremeni, da je kot poveljnik enote OVK Kumanovo storil vojne zločine nad srbskimi in albanskimi civilisti kot tudi nad ujetimi pripadniki srbske vojske in policije v taborišču OVK v vasi Klečka, 30 kilometrov jugozahodno od Prištine. Obtožnico proti Limaju in deveterici nekdanjih pripadnikov OVK je vložil tožilec Eulexa Maurizio Salustro, ki je ob začetku sojenja prebral obtožnico.

Tožilec je poudaril, da je bil Limaj odgovoren za vodenje taborišča v Klečki. Njegovi možje naj bi na njegov ukaz ubili osem zapornikov, sedem Srbov in enega Albanca. Tožilstvo tudi trdi, da je Limaj osebno mučil srbskega zapornika v Klečki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Če bo obsojen, mu grozi 40 let zapora.

Ob Limaju so vojnih zločinov obtoženi še Arben Krasnici, Naser Krasnici, Nexhmi Krasnici, Behlul Limaj, Refki Mazreku, Naser Shala, Sabit Shala, Shaban Shala in Besim Shurdhaj.

Tožilec Salustro je pred začetkom sojenja že v četrtek zaslišal tudi premierja Thacija, sicer nekdanjega vodjo OVK. Od Thacija je želel izvedeti, kakšna je bila vloga Limaja med vojno na Kosovu, predvsem v vrhovnem štabu OVK, in kakšna je bila njegova vloga pri načrtovanju operacije Strela, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug, ki se sklicuje na poročanje prištinskega časnika Zeri.

Kot še navaja Tanjug, bi lahko obramba zahtevala preložitev sojenja na začetek prihodnjega leta zaradi neobstoja forenzičnega poročila o smrti Agima Zogaja, zaščitene in ključne priče v procesu proti Limaju in deveterici obtoženih. Zogaja so nedavno našli mrtvega v Nemčiji, storil pa naj bi samomor.

Gre za prvo sojenje kakemu visokemu poveljniku OVK za vojne zločine pred kosovskim sodiščem. Veterani vojne na Kosovu, ki so se borili proti silam režima tedanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, so sojenje obsodili in zatrdili, da gre za poskus diskreditacije OVK in njene izenačitve z Miloševićevim režimom, še poroča AFP. Limaju so za vojne zločine sicer sodili že na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je bil zaradi pomanjkanja dokazov oproščen.