Stalni odbor VS ZN za sprejemanje novih članic se je od konca septembra sestal na več srečanjih, da bi razpravljal o prošnji palestinskega predsednika Mahmuda Abasa za sprejem Palestinskih avtonomnih oblasti v Združene narode. Odbor je v poročilu navedel, da VS ZN ne more posredovati soglasnega predloga glede članstva Palestincev v svetovni organizaciji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odbor je analiziral kriterije, ki jih morajo izpolniti Palestinske avtonomne oblasti, če želijo biti priznane kot država v skladu z ustanovno listino ZN, ki je temeljni dokument 193-članske svetovne organizacije.

Odbor je med drugim razpravljal o tem, ali Palestinske avtonomne oblasti izpolnjujejo kriterij, da se jih prizna kot državo in kot članico ZN. Nekatere članice odbora so bile pri tem mnenja, da Palestinci ta kriterij izpolnjujejo. V poročilu so navedena stališča vseh držav članic odbora, pri čemer pa se držav poimensko ne navaja.

V štiri strani dolgem poročilu so sicer Palestincem priporočili, naj nadaljujejo s prizadevanji za obnovitev mirovnih pogajanj z Izraelom s ciljem doseči trajen mir.

Člani odbora so tudi podprli rešitev dveh držav na temelju meja izpred leta 1967, do te rešitve pa bi prav tako prišli s političnimi pogajanji, še poroča dpa. Kot so poudarili ob tem, priznanje pravice Palestincev do samoodločbe in njihovo priznanje nista v nasprotju z neodtujljivo pravico Izraela do obstoja.

Palestinski predstavniki so ta teden priznali, da morda ne bodo uspeli zbrati devet glasov od skupno 15 glasov držav članic VS ZN, kolikor jih je potrebnih za potrditev predloga za sprejem nove članice v ZN.

Države članice VS ZN so sicer glede podpore Palestincem razdvojene. Stalna članica VS ZN ZDA je že ob vložitvi palestinske prošnje za članstvo v Generalni skupščini ZN napovedala, da bo vložila veto. Francija in Velika Britanija, ki imata prav tako pravico veta, sta napovedali, da se bosta glasovanja vzdržali. Prav tako bi se lahko glasovanja vzdržale nestalne članice Nemčija, BiH, Kolumbija in Portugalska.

Palestinsko prošnjo pa bi lahko podprli preostali dve stalni članici Rusija in Kitajska ter nestalne članice Indija, Libanon in Brazilija, medtem ko stališče Nigerije in Gabona ni znano.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je 23. septembra vložil prošnjo za sprejem Palestincev v ZN pri generalnem sekretarju ZN Banu Ki Moonu, ta pa jo je posredoval VS ZN, ki mora sedaj odločati o njej. Brez priporočila VS ZN Generalni skupščini ZN država ne more postati članica svetovne organizacije.