Iz urada Napolitana so o obisku Montija sporočili, da gre za "vljudnostni obisk" in da je Monti želel izraziti zahvalo predsedniku za njegovo imenovanje za senatorja, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Napolitano je Montija v sredo imenoval za dosmrtnega senatorja, s čimer je po mnenju političnih opazovalcev nakazal, da podpira Montija za prihodnjega vodjo tehnične vlade.

Montija so kot morebitnega bodočega mandatarja podprli v največji opozicijski stranki, Demokratski stranki, podprl pa ga je tudi odhajajoči premier Berlusconi. Monti je sicer lahko imenovan za novega premiera šele, ko bo Berlusconi ponudil svoj odstop. To bi se lahko po pričakovanjih zgodilo v soboto.

Monti se bo tako v petek v senatu udeležil glasovanja o zakonu o stabilnosti in dopolnilu z ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, ki jih je Italija obljubila Evropski uniji. Poslanska zbornica bo o zakonu predvidoma glasovala konec tedna.

Z Napolitanom je po telefonu danes govoril tudi ameriški predsednik Barack Obama, je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney. Obama je Napolitanu izrazil zaupanje v njegovo vodstvo, medtem ko se Italija sooča z resno finančno krizo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.