Ross je bil v ameriškem svetu za nacionalno varnost zadolžen za področje Bližnjega vzhoda in Perzijskega zaliva. Kot je po poročanju AP pojasnil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney, je Ross že od vsega začetka načrtoval, da bo v svetu za nacionalno varnost sodeloval le dve leti, vendar je svoje delo podaljšal še za leto, da bi spremljal razvoj dogodkov v regiji med arabsko pomladjo.

"Hvaležen sem predsedniku Obami, da mi je dal priložnost, da sem še enkrat sodeloval na področju bližnjevzhodnega problema in da sem podpiral njegova prizadevanja za promocijo miru v regiji," se je Ross zahvalil v svoji odstopni izjavi.

Carney je pojasnil še, da bo Obama še naprej "občasno" poiskal nasvet pri Rossu, čeprav ta formalno ne bo več sedel v svetu za nacionalno varnost. Njegovo poznavanje ključnih igralcev v regiji je namreč še vedno pomembno za ameriškega predsednika.

Ross je znan ameriški mirovni pogajalec, ki je deloval že v administraciji Billa Clintona. Obamo pa zapušča v trenutku, ko so njegovi odnosi z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem napeti, Palestinci pa so v Združenih narodih vložili prošnjo za priznanje svoje državnosti. Ross je sodeloval v obeh zgodbah, ki zdaj očitno ostajata odprti za njegovega naslednika.