Sodišče v Haagu je danes objavilo dokument, s katerim je Mladić sodišče obvestil, da "danes ni sposoben prisostvovati zaslišanju zaradi bolezni", da pa soglaša, da se to nadaljuje brez njega, vendar ob navzočnosti njegovega zagovornika Branka Lukića, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Zdravstvena služba v priporu sodišča v Scheveningnu pa je danes sporočila, da bo 69-letni Mladić potreboval "dlje časa za okrevanje". Podrobnosti niso sporočili, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je za francosko tiskovno agencijo dejala tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelačić, se bo zaslišanje nadaljevalo brez Mladića.

Mladić bi se sicer moral na današnjem zaslišanju, ki se bo začelo ob 16. uri, izreči glede krivde, ki mu jo tožilstvo očita v dopolnjeni obtožnici. Nanaša se na streljanje 30 muslimanov v selu Bišina pri Šekoviću leta 1995. Tožilstvo je tretjo dopolnjeno obtožnico vložilo konec oktobra.

Ostale točke v obtožnici proti Mladiću ostajajo iste, še poroča Beta. Mladič je v enajstih točkah obtožen genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH v letih 1992-1995. Nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov in dolgoletnega haaškega ubežnika so srbske varnostne sile prijele maja letos po skoraj 16 letih skrivanja, nakar je bil premeščen v pripor v Scheveningen, kjer čaka na začetek sojenja.