Po navedbah tiskovnega predstavnika kosovske policije za območje Kosovske Mitrovice Besima Hotija je do streljanja prišlo, ko je policija posredovala v pretepu med Albanci in Srbi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Hoti je povedal, da niso streljali sodelujoči v pretepu, temveč nekdo drug. Preiskava še poteka, zaenkrat pa tudi še ni jasno, zakaj je sploh izbruhnil pretep.

Ubit je bil 28-letni moški. Osebi, ki sta bili ranjeni, sta v bolnišnici, njuno stanje je po navedbah zdravnikov resno, vendar stabilno. Oblasti so medtem že prijele domnevnega storilca. Po poročanju lokalnih medijev gre za albanskega stražarja, ki je bil v etnično mešanem naselju Brđani zadolžen za varstvo nedavno obnovljenih albanskih hiš, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Uporabo sile je že obsodila kosovska vlada in državljane pozvala, naj ostanejo mirni ter se vzdržijo vsakršnega nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dogodek je obsodil tudi vodja misije Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) na Kosovu Werner Almhofer, ki je tudi izrekel sožalje družini ubitega. "Uporaba nasilja je nesprejemljiva," je še sporočil in dodal, da je v zadnjih dveh desetletjih na Kosovu umrlo že preveč ljudi. Ob tem je pozval vse prebivalce Kosova, naj ostanejo mirni in omogočijo policiji, da opravi svoje delo.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je povedal, da je od pripadnikov misije EU na Kosovu Eulex zahteval, da prevzamejo preiskavo dogodka, ki ga je označil za teroristično dejanje. Oblasti v srbskem delu mesta so danes zaradi dogodka razglasile dan žalovanja. Kosovska policija je danes okrepila navzočnost v Kosovski Mitrovici. V mestu je po navedbah Hotija danes mirno in doslej niso zabeležili nobenega novega incidenta.

Na severu Kosova, vključno s Kosovsko Mitrovico, ki je razdeljena na srbski in albanski del, že več mesecev vlada napetost. Srbi namreč nasprotujejo poskusom kosovskih oblasti, da bi prevzele nadzor nad mejnimi prehodi s Srbijo.