Kljub nadaljevanju krvavega nasilja, v katerem je od marca po podatkih Visokega komisariata ZN za človekove pravice umrlo 3500 ljudi, pa se zdi opozicija v boju proti režimu predsednika Bašarja al Asada razdvojena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delegacija sirske opozicije, ki se je v Kairu danes mudila na pogovorih s predstavniki Arabske lige, je bila tarča napada svojih rojakov, prav tako nasprotnikov al Asada. Ko so hoteli vstopiti v poslopje Arabske lige, so jih obmetavali z jajci in jim očitali, da ne govorijo v imenu vseh Sirijcev.

Vzrok za spor med različnimi sirskimi opozicijskimi skupinami so različni pogledi na to, kako delovati v prihodnosti. Nacionalni koordinacijski odbor za demokratične spremembe (NCC), ustanovljen v Siriji, si prizadeva za dialog z al Asadom. Sirski nacionalni svet, ustanovljen v Carigradu, pa zagovarja strmoglavljenje predsednika.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi je po današnjih pogovorih s predstavniki opozicijskega NCC v Kairu poudaril, da se srečuje z vsemi opozicijskimi skupinami. To je sicer del načrta Arabske lige, ki predvideva ustavitev nasilja v Siriji.

Opozicija v Siriji je sicer za četrtek napovedala proteste v Homsu, Hami in Idlibu, s katerimi želijo obsoditi molk Asadovega režima glede nasilja, še poroča dpa.