Odvetniki Jarnjaka in Mačka so potrdili, da so sta bila oba zaslišana kot osumljenca. Mačka so letos sicer že zaslišali zaradi domnevnega pranja denarja prek oglaševalske agencije Fimi-media, a takrat kot pričo.

Za jemanje denarja iz javnih podjetjih in ministrstev prek Fimi-medie je osumljenih 19 oseb, med njimi bivši premier Ivo Sanader ter stranka HDZ kot pravna oseba. V črnih skladih stranke in žepih posameznikov naj bi končalo najmanj 13,5 milijonov evrov.

Tako Jarnjak kot Maček, ki je leta 2007 zapustil položaj tiskovnega predstavnika, sta veljala za tesna sodelavca bivšega premiera. Kot so danes poročali hrvaški mediji, Mačka sumijo, da je s približno 400.000 evri iz omenjenih črnih skladov koordiniral financiranje lokalnih medijev Osječka televizija in Zadarski list za potrebe HDZ.

Bivšega generalnega sekretarja HDZ Jarnjaka medtem sumijo kot odgovorno osebo stranke, ki je pomagala pri zbiranju denarja za črne sklade, iz katerih naj bi HDZ financirala svoje predvolilne kampanje, vključno s kampanjo sedanje premierke Jadranke Kosor ob predsedniških volitvah konec leta 2004 in začetku leta 2005.

Jarnjak je oktobra med drugim že zanikal, da bi bil vpleten v primer, ko naj bi dva milijona evrov, ki sta bila namenjena izgradnji večnamenske dvorane Arena Zagreb, končala v črnih skladih stranke.

Hrvaško državno tožilstvo je minuli mesec potrdilo, da Kosorjeva ni med osumljenci v primeru Fimi-media. Poleg že omenjenih oseb preiskovalci sicer sumijo tudi bivšega šefa hrvaške carine in blagajničarja stranke Mladena Barišića ter bivšo računovodkinjo stranke Branko Pavošević, ki naj bi Uskoku razkrila podrobnosti o poslovanju črnih skladov HDZ.