Pretekli mesec je kalifornijsko Ministrstvo za prehrano in kmetijstvo plačalo policiji, da patruljira na parkiriščih in ulicah, kjer restavracije  shranjujejo odpadno olje.

Restavracije in pa podjetja, ki maščobo reciklirajo so bili sedaj prisiljeni premakniti sode v notranjost, jih zaklepati ali pa namestiti varnostne kamere, je povedal Tom Cook, predsednik združenja predelovalcev snovi. ''Olje je postalo nov baker,'' je dodal.

Rumena maščoba se namreč prodaja za približno 46 ameriških centov (34 evro centov) za pol kilograma, kar je kar petkrat več kot deset let nazaj. To pomeni, da se galona (3,8 litra) proda za tri ameriške dolarje (2,2 evrov), kar je enako kot mleko.

Potem, ko olje predelajo, ga posredniki prodajajo na različnih trgih, nekaj ga nedvomno konča tudi na trgu z biogorivom. Z novimi standardi,  ki zahtevajo vse večjo in pogostejšo uporabo obnovljivih virov energije v transportu, raste cena surove nafte, z njo pa tudi cena rumene maščobe.

Poleg tega, da gre za dobičkonosen posel, tatovi vztrajno kradejo olje tudi zato, ker so kazni minorne. "Ne gre za kaznivo dejanje, temveč le za prekršek, kar pomeni, da se takoj po tem, ko pridejo iz sodniške dvorane, usedejo nazaj v kombi in odidejo iskat nov sod olja," je povedal neimenovani kalifornijski mož postave.