Kot glavni razlog za takšno odločitev je premier navedel, da je zdaj nujno odgovoriti evropskim partnerjem s čim hitrejšim sprejetjem programa stabilnosti, ki bi ga bilo dobro dopolniti še z najnovejšimi predlogi iz Bruslja, so sporočili iz urada predsednika republike.

Berlusconi je sicer Napolitanu pojasnil, da se zaveda posledic izgube večine v poslanski zbornici. Koalicija je danes uspela zaključni račun proračuna za lani potrditi zgolj s 308 glasovi, medtem ko bi za absolutno večino potrebovala še osem glasov.

Napolitano bo potem, ko bo prejel Berlusconijevo odstopno izjavo, začel s posvetovanji s političnimi strankami o prihodnji vladi. Berlusconi je sicer po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA dejal, da sam kot edino možnost vidi predčasne volitve, vendar pa bo o tem odločal Napolitano.

Zakon o stabilnosti je trenutno v obravnavi v senatni komisiji za proračun, poslanska zbornica pa bi ga lahko potrdila do konca meseca.

Pahor za TV Slovenija: Z Berlusconijevim odstopom bo Italija v politični krizi

Z odstopom Silvia Berlusconija bo nastopila politična kriza, ki bo še poglobila nezaupanje finančnih trgov v prihodnost Italije, je za Odmeve na TV Slovenija dejal Borut Pahor. Po njegovih besedah se italijanskega dolga ne da hitro sanirati, ne da bi s tem celotno evropsko gospodarstvo zašlo v krizo.

(Foto: Jaka Adamič)

Po besedah Pahorja, se pribitek na referenčno ceno obveznice ta hip bliža psihološki meji sedmih odstotkov. Če bo meja dosežena, bo potrebno posredovanje. A kot je poudaril, si ta trenutek nihče ne predstavlja kako bi Evropa z mehanizmi, ki jih ima, lahko pomagala Italiji tako, da ta ne bi zašla v resne težave.

Medtem, ko bo Grčija verjetno šla v nadzorovan "default", za Italijo velja načelo "prevelika, da pade", je izpostavil Pahor. Po njegovih besedah bo potrebno poiskati posebne instrumente, drugačne od tistih, ki veljajo za Španijo. ECB namreč kupuje španske državne obveznice, če bi začela kupovati še italijanske državne obveznice, "bi se ECB in celotna EU znašla v hudi zagati."

Pahor ob tem pričakuje, da bo v prihodnjih dneh veliko telefonskih pogovorov med voditelji evroobmočja, kaj stori v primeru, da hkrati Španija in Italija, ki ustvarita 32 odstotkov bruto domačega proizvoda v EU, zapadeta v finančno krizo.

Na vprašanje, kaj to pomeni za Slovenijo, je Pahor odgovoril, da lahko kot njeni sosedje in trgovski partnerji, z veliko zaskrbljenostjo gledamo kaj se bo zgodilo v naslednjih tednih v Italiji.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je danes napovedal, da bo odstopil po potrditvi programa stabilnosti v parlamentu, torej po potrditvi protikriznih ukrepov, ki jih je obljubil Evropski uniji. Odločitev je sprejel po slabo uro trajajočem sestanku s predsednikom republike Giorgiom Napolitanom po včerajšnji izgubi večine v poslanski zbornici.

Vitez Silvio Berlusconi ostal brez podpore "podložnikov" (biografija)

Silvio Berlusconi je vse od vstopa v politiko s prvo zmago na volitvah leta 1994 kraljeval na italijanski javni sceni. Bil je eden najbolj priljubljenih politikov in vzor "malih ljudi". Ti so v njem videli človeka, ki se je povzpel s trdim delom in iznajdljivostjo. A sredi krize so se očitno tudi Italijani naveličali njegovega nastopaštva.

(Foto: Tomaž Skale)

Italijani so dolgo po tihem prikimavali energiji in "poskočnosti" danes 75-letnega premiera, ki se je podil za mladimi ženskami in s številnimi žgečkljivimi škandali skrbel za muzanje tudi na mednarodni sceni. A ko je v Italiji začel vrag jemati šalo, ko je brezposelnost vse hujša in ko zadolžena Italija postaja vse težji evropski bolnik, se je začel krepiti tudi mednarodni pritisk na Berlusconija, da je morda čas, da odide.

Danes so mu v parlamentu večinsko podporo odrekli tudi njegovi poslanci. Zvečer se je po posvetu s predsednikom republike Giorgiom Napolitanom odločil, da bo odstopil takoj po potrditvi programa stabilnosti v parlamentu, torej po potrditvi protikriznih ukrepov, ki jih je obljubil Evropski uniji.

To bo zdaj najverjetneje vodilo v predčasne volitve. A analitiki opozarjajo, da Viteza (Cavaliere), kot ga tudi imenujejo, ne gre odpisati prezgodaj. Po volitvah bi se znal celo vrniti.

Berlusconi je namreč eden najuspešnejših italijanskih politikov, edini, ki mu je po vojni uspelo na položaju predsednika italijanske vlade ostati celoten petletni mandat med letoma 2001 in 2006. Prvič je bil sicer premier že v letih 1994 in 1995, na položaj pa se je po vmesni vladavini levice s svojim Ljudstvom svobode znova povzpel leta 2008, kjer je zdržal dobra tri leta.

Berlusconi krivdo za padec pripisuje predvsem medijem in sodstvu, ki da se je zarotilo proti njemu s številnimi obtožbami. S tem da mu zgolj kradejo čas, ki bi ga lahko koristneje namenil vodenju vlade, medtem ko mu nezakonitosti doslej še nikoli niso uspeli dokazati, trdi.

Trenutno je v ospredju predvsem proces zaradi afere z maroško prostitutko Ruby, s katero naj bi imel Berlusconi med zdaj že zloglasnimi zabavami "bunga bunga" v svojih vilah spolne odnose, čeprav še ni bila polnoletna, kar je kaznivo dejanje. Za nameček pa naj bi zlorabil tudi položaj, ko jo je skušal rešiti iz zapora, češ da je vnukinja zdaj že strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka.

Spogledovanje z mladenkami ga je stalo tudi zakona z drugo ženo Veronico Lario, da je Berlusconi "človek divjih zabav" pa so razkrile tudi ameriške depeše na WikiLeaksu. Tovrstnih zabav s prostitutkami v njegovih vilah naj bi se udeleževali številni politiki, celo tuji.

Kljub zgražanju okolice in sveta Berlusconi vse očitke zavrača z mačistično aroganco. Enkrat se je na številne očitke celo odzval z besedami, da je bolje, da je "strasten občudovalec lepih deklet, kot pa gej".

Tovrstne izjave so njegovi priljubljenosti sicer prej koristile kot pa škodovale. Sociologi so ugotavljali, da je to verjetno povezano tudi s tihim občudovanjem med Italijani, ker je Berlusconiju uspelo doseči velikansko bogastvo in ker pri svojih letih še vedno kaže življenjsko moč.

Berlusconi je eden najbogatejših Italijanov; ameriška revija Forbes je njegovo premoženje v letu 2011 ocenila na 6,2 milijarde dolarjev. To je sicer za slabe tri milijarde dolarjev manj kot pred letom dni, vseeno pa je Berlusconi s tem 118. najbogatejši Zemljan in 21. najvplivnejši človek na Zemlji.

Njegov poslovni imperij med drugim zajema medijsko mrežo Mediaset s tremi največjimi zasebnimi televizijskimi postajami v Italiji, največjo založniško hišo v državi Mondadori s številnimi časniki ter nogometni klub Milan. Pod okriljem Berlusconijeve družbe Fininvest je po nekaterih podatkih kar okoli 150 različnih podjetij.

Svoje premoženje je Berlusconi, rojen v Milanu in po izobrazbi pravnik, začel graditi z nepremičninskimi posli. V začetku 60. let prejšnjega stoletja je v Milanu zgradil sodobno mestno četrt, kamor segajo tudi njegovi televizijski začetki. Četrt je namreč opremil z lastno kabelsko televizijo, ki jo je nato uspešno, v veliki meri z izkoriščanjem pomanjkljive nacionalne medijske zakonodaje na področju varstva konkurence, razširil po vsej Italiji.

Po zmagi na parlamentarnih volitvah leta 1994, ko je njegova Naprej Italija postala največja politična stranka v državi, se je Berlusconi na oblasti v koaliciji z Nacionalnim zavezništvom (AN) Gianfranca Finija, Krščanskimi demokrati (UDC) in Severno ligo obdržal le pol leta. Vlado so zapustili ministri Severne lige. Na oblast se je z enako koalicijo nato vrnil z volitvami leta 2001 in kot edini premier v povojni zgodovini Italije preživel celoten petletni mandat.

Na volitvah leta 2006 je tesno zmagal njegov stari konkurent Romano Prodi, ki pa mandata na čelu levosredinske vlade ni uspel pripeljati do konca, zato so spomladi leta 2008 potekale predčasne volitve. Na njih je Berlusconi z desnosredinskim Ljudstvom svobode (PDL), ki ga je soustanovil s Finijem, prepričljivo premagal glavnega tekmeca z levice Walterja Veltronija.

Do prve resne krize pa je prišlo avgusta 2010 po razkolu z dolgoletnim zaveznikom Finijem, ki je odšel razočaran nad Berlusconijevim avtoritarnim vodenjem in številnimi korupcijskimi škandali znotraj stranke. Berlusconiju je nato vseskozi grozil padec, a se je uspešno upiral. Preživel je 51 glasovanj o zaupnici. Usodno pa je bilo glasovanje o sicer manj pomembnem zakonu o zaključnem računu. Vitez bo moral zapustiti sedlo.