Ustavitev železniškega prometa je imela za posledico številne prometne zamaške. Portugalci so se namreč v prestolnico odpravili z avtomobili, kar je na cestah povzročilo dolge kolone in zastoje. Prav tako je stavka zaposlenih na železnici in podzemni železnici v Lizboni povzročila težave v avtobusnem prometu, omejila pa je tudi trajektne povezave čez reko Tejo.

Zaposleni v javnem prometu so s stavko izrazili nasprotovanje varčevalnim ukrepom, ki jih je vlada pod vodstvom premierja Pedra Passosa Coelha sprejela v zameno za 78 milijard evrov težko posojilo držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada.

Ukrepi med drugim predvidevajo znižanje plač javnih uslužbencev - tudi zaposlenih v javnem prometu. Sindikati so opozorili, da bi to lahko v prihodnje vodilo v odpuščanje v tem sektorju. Lizbona sicer želi z ukrepi znižati javnofinančni primanjkljaj, posledično pa tudi javni dolg. Potem, ko je portugalski javnofinančni primanjkljaj lani znašal 9,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), naj bi se prihodnje leto ustavil pri 4,5 odstotka BDP.