Berlusconijeva vlada je tako kljub sprejemu zaključnega računa za lani izgubila absolutno večino v poslanski zbornici, zaradi česar je vodja največje opozicijske stranke Demokratske stranke Pier Luigi Bersani premierja pozval k odstopu.

Razplet vladne krize, ki jo je močno poglobil pritisk finančnih trgov na stroške zadolževanja države, ostaja nejasen. Vodja koalicijske stranke Severne lige Umberto Bossi je Berlusconija pozval, naj vodenje vlade preda sekretarju Ljudstva svobode Angelinu Alfanu.

Premier je pred glasovanjem pojasnil, da bo svojo odločitev o prihodnosti vlade sporočil po glasovanju o proračunu, ki jo bo sprejel na sestanku z Bossijem, ministrom za finance Giuliom Tremontijem in ministrom za notranje zadeve Robertom Maronijem.

Ker je vlada ostala brez absolutne večine v parlamentu, bi morebitno vztrajanje Berlusconija na premierskem položaju postavilo sprejemanje nujnih proti kriznih ukrepov v podporo gospodarski rasti v izjemno nestabilen položaj.

Finančni trgi so zaradi nestabilnih političnih razmer v državi močno volatilni. Donosi na desetletne državne obveznice vztrajajo blizu kritične meje sedmih odstotkov, ki so Irsko, Grčijo in Portugalsko prisilile v finančno pomoč Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.

Jutri pregled javnih financ

V sredo bo v Italiji sicer s pregledom javnih financ države začela skupina strokovnjakov Evropske komisije in Evropske centralne banke. Pretežni del evropske politike in ekonomskih analitikov ocenjuje, da je Italija prevelika, da bi jo lahko reševali tako kot Irsko, Grčijo in Portugalsko.

V opoziciji poudarjajo, da so danes, ko niso glasovali proti, izpolnili svojo dolžnost, zdaj pa pričakujejo, da bo premier Berlusconi vendarle sprejel realne razmere in ponudil odstop.

Premier Berlusconi je po poročanju italijanske tiskovne agencije ANSA pred odhodom na sestanek s svojimi ključnimi ministri priznal, da se soočajo z objektivnim problemom pomanjkanja glasov in da se morajo zdaj odločiti, kako naprej.

Vodja industrijskega združenja Confindustria Emma Marcegaglia je danes dejala, da mora država nujno sprejeti ukrepe za oživitev gospodarske rasti in pomiritev finančnih vlagateljev, z ali brez Berlusconija.

Po njenih izračunih trenutne ravni donosov italijanskih obveznic letno pomenijo dodatnih 8,7 milijarde evrov stroškov financiranja dolga, kar je nevzdržno za proračun.

Ogromne obresti državnega dolga

Po zadnjih napovedih vlade bodo letos stroški obresti odplačila državnega dolga znašali okoli 85 milijard evrov oziroma okoli 5,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa najmanj 5,5 odstotka BDP.

Napovedi še ne vključujejo najnovejših znižanj ocen o gospodarski rasti niti zadnjih ukrepov za spodbuditev gospodarske rasti. Slednje bi v obliki tako imenovanega maksi dopolnila k programu stabilnosti že danes morala obravnavati senatna komisija za proračun, a ga vlada še ni predložila. Predložila naj bi ga v sredo.

Prav na sprejetje teh ukrepov je nameraval Berlusconi vezati zaupnico in to še vedno ostaja eden od scenarijev, če bo po današnjem glasovanju v parlamentu morda vendarle vztrajal na položaju, češ saj zakon ni padel. Ob morebitnem odstopu Berlusconija italijanski politični analitiki napovedujejo predčasne volitve, tehnično vlado ali pa razširitev koalicije na stranke centra.

Preberite še:

- Berlusconi prek facebooka: Ne nasedajte govoricam o mojem odstopu, niso resnične

- Ryanair Berlusconiju ponuja enosmerno vozovnico po zelo ugodni ceni