Glavna tema edinega neposrednega soočenja v okviru predvolilne kampanje je bila gospodarska kriza in z njo povezana visoka stopnja brezposelnosti, ki je v tretjem letošnjem četrtletju presegla 21 odstotkov, kar je rekord v zadnjih 15 letih. Soočenje, ki je potekalo v ponedeljek zvečer, je bilo po navedbah AFP živahno, tekmeca pa sta se medsebojno obtoževala laganja in si skakala v besedo.

Rubalcaba je Rajoyu, vodji opozicijske Ljudske stranke (PP), očital, da prikriva načrte za znižanje nadomestil brezposelnim ter za zdravstvo in izobraževanje. "Z vami ne bosta zagotovljena javno zdravstvo in izobraževanje," je tekmecu dejal 60-letni Rubalcaba.

56-letni Rajoy mu ni ostal dolžan in je izpostavil slabe gospodarske rezultate sedanje vlade ter zatrdil, da sta najboljša načina za zaščito socialne blaginje ustvarjanje delovnih mest in zvišanje dohodkov od davkov.

Javnomnenjska raziskava, objavljena v časniku El Mundo, kaže, da je Rajoy uspel prepričati več od skoraj 12 milijonov televizijskih gledalcev kot njegov tekmec. Da je vodja PP "zmagovalec" soočenja, je namreč menilo 51,4 odstotka vprašanih, medtem ko jih je 44,2 odstotka ocenilo, da je "zmagal" kandidat socialistov.

Anketa, objavljena v dnevniku El Pais, pa kaže, da je bil Rajoy prepričljivejši za 46 odstotkov gledalcev, medtem ko jih je Rubalcaba prepričal 41 odstotkov.

Časniki v današnjih izdajah med drugim ocenjujejo, da je Rubalcaba deloval, kot da se je že vdal v usodo in verjame, da bo na volitvah zmagal Rajoy. Med drugim je namreč v očitkih glede Rajoyevih načrtov uporabljal besedo "boste" in ne "bi".

"Za Rubalcabo je samoumevno, da bo Rajoy zmagal," se tako glasi naslov v dnevniku El Mundo. S tem se strinja tudi konservativni dnevnik ABC, ki med drugim piše, da Rubalcaba Rajoya "že obravnava kot premiera".