Salehi je ponovil znano stališče, da Teheran svoj jedrski program razvija izključno v miroljubne namene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) naj bi ta teden objavila novo poročilo o iranskem jedrskem programu, to pa naj bi bilo po nekaterih domnevah povod za morebiten izraelski napad na iranske jedrske zmogljivosti.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v ponedeljek Izrael in ZDA obtožil, da si prizadevajo dobiti mednarodno podporo za napad na Iran, ki bi bil, kot je dejal, zelo huda napaka. Danes pa je Ahmadinedžad dodal, da "Iran ne potrebuje atomske bombe", da bi se soočil z ZDA. Raje bo uporabil svoje spretnosti, da bo odpravil ameriške grožnje, je dejal iranski predsednik.

"Če pa se Amerika želi soočiti z iranskim narodom, bo zagotovo obžalovala odgovor iranskega naroda," je opozoril Ahmadinedžad. "Zgodovina dokazuje, da je še vsak obžaloval, če je deloval proti iranskemu narodu," je pristavil.

V luči obtožb, da naj bi bil Iran že blizu izgradnje atomske bombe in da bo iranski jedrski program kmalu dobil "vojaško dimenzijo", je iranski predsednik ZDA še obtožil "skrajne nesramnosti", saj imajo same tisoče na atomskih bomb. "Če mislite, da lahko pritiskate na Iran, da lahko spreminjate situacijo v svetu, potem se močno motite," je še dejal Ahmadinedžad, kot poroča AFP.

Nevarna retorika, ki se lahko konča s katastrofo

V zvezi z Iranom se je oglasil tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je opozoril pred "izjemno nevarno retoriko", ki bi se lahko končala s katastrofo. "Militantna stališča, da je Izrael ali kdo drug pripravljen na uporabo sile proti Iranu ali kateri drugi državi na Bližnjem vzhodu, so izjemno nevarna retorika," je med obiskom Berlina dejal Medvedjev.

Pri tem je vse vpletene strani pozval k miru in k zadržanosti, še posebej pred grožnjami. "Vse to lahko pripelje do zelo velikega konflikta, kar bi bila katastrofa za Bližnji vzhod," je dejal ruski predsednik na skupni novinarski konferenci po srečanju z nemškim predsednikom Christianom Wulffom. Medvedjev bo sicer danes skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel v Lubminu uradno odprl plinovod Severni tok.

Kljub pozivom k zmernosti je izraelski zunanji minister Avigdor Liberman znova pozval k ukrepanju proti Iranu. Zavzel se je, da bi morala mednarodna skupnost proti Iranu sprejeti izjemno ostre sankcije, ki bi ohromile delovanje njegove centralne banke ter naftne in plinske industrije.

Le tako bi bil Iran morda pripravljen prisluhniti in se začel resno pogovarjati, je dejal Liberman za današnjo izdajo izraelskega časnik Maariv. "Če ZDA po poročilu IAEA ne bodo vodile pobude za sprejetje najostrejših sankcij, bo to pomenilo, da so ZDA in Zahod sprejeli jedrski Iran," je še dodal izraelski zunanji minister.