Pentagon z novo strategijo: Hekerski napadi odslej izenačeni z vojaškimi

Regina Dougan, direktorica preiskovalne komisije Pentagona, je dejala, da ameriška vlada potrebuje ''več in predvsem boljše načine'', da bi zaščitila državo pred napadom na občutljive računalniške mreže, ter da je treba vlagati tako v obrambne kot tudi v napadalske strategije in orožja. Na konferenci je, kot poroča hrvaški Index, dejala, da so hekerski napadi vse bolj realna in pogosta grožnja njihovim sistemom, tudi vojaškemu.

Agencija za napredno razvijanje obrambnih projektov, DARPA, je zaprosila, da se leta 2012 njihov proračun poviša s 120 milijonov dolarjev na 208. Ministrstvo za obrambo pa želi še dodatnih 500 milijonov za boljšo ''varnost mreže'' v nadaljnjih petih letih.

Duganova je dejala, da v času, ko se druge države ukvarjajo z razvojem obrambnih spletnih strategij in orožij, bi morale ZDA gledati na to, kako bodo razvile napadalska ''orožja'', da bi s tem zagotovile svojo varnost. ''Naš prvotni cilj mora biti preprečevanje vojne. Do sedaj smo bili le delno pripravljeni nanjo.'' Dodala je še, da se morajo med tem, ko se oni pripravljajo na digitalno vojno, politiki ukvarjati s tem, da zaščitijo državljanske pravice in ''miroljubno uporabo spleta''.