Po njegovih besedah je z razgradnjo velikih občin v Sloveniji prišlo do prevelikega števila občin, ki so tako majhne, da se jih ne da planirati. Z uradnimi regijami bi se za vsako pripravil prostorski načrt in zaradi tega bi se v posameznih regijah ustrezno planiralo. "Sedaj gre žal vedno manj za urbanistične posege in več za bolj ali manj dobro arhitekturo, " je povedal.

Kot pravi Bassin, je vsak poseg v prostor v Sloveniji postal problematičen. Po njegovih besedah se to dogaja tudi ob posegih, ki niso okolju neprijazni, na primer pri umestitvi igrišča za golf. "Problem je premagati ta razvojni krč, ki je zablokiran zaradi nešteto takšnih in drugačnih vzrokov," je dejal.

Dodal je, da se to pozna tudi pri majhnem deležu zelene energije, ki jo uporablja Slovenija v primerjavi z nekaterimi drugimi državami. Potrebne objekte je namreč po njegovih besedah zaradi različnih omejitev težko umestiti v prostor.

Svetovni dan urbanizma 8. novembra obeležujemo od leta 1949 na pobudo pokojnega profesorja z univerze v Buenos Airesu Carlosa Marie della Paolera, je zapisano na spletni strani Mednarodnega združenja mestnih in regijskih načrtovalcev (The International Society of City and Regional Planners). Namenjen je promociji urbanizma v splošni in strokovni javnosti, na ta dan pa urbanistična združenja po svetu pripravijo srečanja in druge dogodke na temo načrtovanja prostora.