Na prireditvi v Lubminu, ki leži ob obali Baltskega morja, pričakujejo tudi francoskega premiera Francoisa Fillona in predsednika nizozemske vlade Marka Rutteja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je sicer prvi plin po prvi cevi 1224 kilometrov dolgega in 7,4 milijarde evrov vrednega plinovoda spustila v začetku septembra, v Nemčijo pa bo prispel danes. Rusiji je s tem plinovodom uspelo zaobiti Ukrajino in Belorusijo, s katerima se je večkrat znašla v plinskem sporu.

Medtem se dela na drugi cevi plinovoda nadaljujejo. Z deli - doslej so položili okoli 800 kilometrov cevi - bodo končali prihodnje leto, po obeh ceveh plinovoda pa bo nato letno steklo do 55 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina. To je po pojasnilih konzorcija Severni tok dovolj za oskrbo 26 milijonov gospodinjstev.

Levji delež pri projektu, ki povezuje rusko mesto Viborg z nemškim Greifswaldom, ima sicer ruski Gazprom, v konzorciju pa so še nemška BASF in Eon, nizozemski Nederlandse Gasunie ter francoski GDF Suez.