"Res je tako, kot ste pravkar dejali - te arogantne svetovne sile," je v Moskvi na vrhu SCO, ki se ga med drugim udeležuje kitajski premier Wen Jiabao, v odzivu na besede iranskega zunanjega ministra Alija Akbarja Saleha menil Putin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Podpirale so tudi stare režime v Severni Afriki. (...) A zanimivo je, da so prav tako podpirale severnoafriške revolucije, tiste, ki so strmoglavile te stare režime," je še nadaljeval najverjetnejši novi ruski predsednik po predsedniških volitvah prihodnje leto.

Rusija je ostro nasprotovala zavezniškemu obstreljevanju ciljev sil nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, čeprav se je vzdržala pri glasovanju o resoluciji Varnostnega sveta ZN, ki je bila podlaga za Natovo operacijo v Libiji. Zahod je tudi ostro posvarila pred posredovanjem proti režimu v Siriji.

Deset let star SCO poleg Rusije in Kitajske združuje še štiri nekdanje sovjetske republike v Srednji Aziji. Zaenkrat gre za precej ohlapno varnostno zavezništvo, Moskva pa upa, da se bo v razvilo v močnejšo silo, ki bo predstavljala rivala Natu.

Iran, Pakistan in Indija so zaprosili za članstvo v SCO, Mongolija pa ima v organizaciji status opazovalke, pojasnjuje AFP. Na današnjem vrhu, na katerem so sodelovali večinoma premieri, sicer ni bilo sprejete nobene uradne odločitve o širitvi, pa tudi kakšnih drugih konkretnih rezultatov ni prinesel.