Na ulicah se je zbralo sedem do deset tisoč ekstremistov in njihovih podpornikov. Po nekaterih podatkih naj bi se zborovanja udeležilo več kot 15 tisoč ljudi.

Eno izmed glavnih gesel zborovanja je bilo: "Dovolj je hranjenja Kavkaza!“ S tem so želeli zbrani opozoriti na več milijardne donacije, ki jih Moskva pošilja gorskim republikam, ki jih naseljuje večinoma muslimansko prebivalstvo. Po navedbah tujega portala ves denar ni niti malo pripomogel k zbujanju ekonomije, temveč zgolj podpira že tako skorumpirane voditelje, kriminal in reveže, ki podpirajo islamski ekstremizem.

Rusi nasprotujejo primerjavam z nacisti

Nekateri zahodni analitiki se že več let trudijo, da bi našli vzporednice med Putinovo Rusiji in nacistično Nemčijo iz tridesetih let. Pri tem se pozablja, tako poroča hrvaški tportal, da so zahodni modeli nacionalizma in fašizma tekom letom spremenili svojo obliko in mutirali. Na to je vplivalo predvsem kulturno prebujanje evroazijskega prostora. Poleg tega pa Rusi pogosto vse primerjave z Nemčijo jemljejo za površne, zlonamerne in rusofobne.

Ruski nacionalizem se od zahodnoevropskega močno razlikuje. Nanj je namreč v veliki meri vplival sovjetski imperializem, ki Rusijo razume kot državo nad vsemi državami, poroča tportal. Etnični nacionalisti Vladimirja Putina nacionalisti smatrajo za velikega vodjo, ki pod ruski plašč ponovno vzel vse nekdanje članice Sovjetske zveze. Njemu nasproti stoji ksenofobi etnični nacionalizem, katerega pripadniki zagovarjajo razpad Rusije na manjše, bolj ekskluzivne države. Ravno zaradi tega njihovega skritega cilja so bili udeleženci zborovanja v Ljublinu zelo previdni pri izražanju svojega mnenja. Povsem lahko bi se namreč zgodilo, da bi jih obtožili separatizma.

Geslo ruskih nacionalistov je "Rusijo Rusom“

Zanimivo je, da se neonacistične ideje, ki jih skušajo razširiti udeleženci zborovanja v Ljublinu razlikujejo od Hitlerjevega programa širjenja "Lebensraum“ predvsem v tem, da se oni zavzemajo za razpad sedanje velike, multinacionalne Rusije, Hitlerjev cilj pa je bila povezava držav v veliko Nemčijo.

Nacionalisti se zavedajo, da morajo na svojo stran pridobiti čim več somišljenikov. Raba njihovega gesla "Rusijo Rusom“ se v ruskih medijih pojavlja vedno bolj pogosto in njeno citiranje v medijih je sprožilo več seperatističnih trenj, predvsem v Kavkazu.