Največ preglavic je stavka zaposlenih v javnem prometu povzročila v Rimu in v Milanu, kjer so se delavci v službe odpravili z lastnimi avtomobili in tako poskrbeli za množične zastoje, poročajo italijanski mediji.

V Genovi in Torinu zaposleni v javnem prometu ne stavkajo zaradi hudih poplav, prav tako na prizadetih območjih v Toskani in Liguriji ne bodo stavkali zaposleni na bencinskih servisih. Bencinski servisi ne bodo obratovali od torka zvečer do petka zjutraj, poročajo italijanski mediji.

Za napeto vzdušje v Italiji poleg vse pogostejših stavk skrbi tudi sama politika. Koalicijo premiera Silvia Berlusconija v teh dneh čaka več pomembnih preizkusov.

Poleg ponovnega glasovanja o proračunskem poročilu za lani v poslanski zbornici, ki je ob oktobrski zavrnitvi povzročilo vladno krizo, bo senat ta teden sprejemal nov paket varčevalnih ukrepov.

Premier Berlusconi kljub vse pogostejšim pozivom iz lastnih vrst, naj odstopi, in odhodu vse več poslancev iz njegove stranke vztraja, da je večina v poslanski zbornici trdna, in zavrača možnost odstopa. Hkrati napoveduje novo zmago desnice na rednih volitvah leta 2013.

Italijanski časnik Corriere della Sera med možnimi razpleti najnovejše politične krize v državi največ možnosti pripisuje scenariju z oblikovanjem tehnične vlade, ki bi jo vodil predsednik zasebne univerze Bocconi, nekdanji evropski komisar Mario Monti.

Drugi najverjetnejši scenarij je po ocenah časnika preoblikovanje vlade z razširitvijo koalicije na Unijo centra (UDC) in z odhodom Berlusconija ali pa razpis predčasnih volitev. Odločitev je sicer v rokah predsednika republike Giorgia Napolitana.