Obtožnica v primeru domnevne podkupnine Mola je prva proti Sanaderju, ki so nanaša na obdobje, ko je bil premier med letoma 2003 in 2009.

Prejšnji teden se je sicer začelo prvo sojenje Sanaderju zaradi domnevnega prejetja pol milijona evrov nezakonite provizije od banke Hypo Alpe Adria sredi 90. let prejšnjega stoletja, ko je bil namestnik zunanjega ministra. Obenem ga bremenijo vojnega dobičkarstva.

Obtožni svet je danes odločal za zaprtimi vrati. Kot so poročali hrvaški mediji, urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) kot posebna veja hrvaškega tožilstva Sanaderja obtožuje sprejemanja podkupnine ter izdaje nacionalnih interesov. Mol namreč ni imel večinskega paketa delnic, Hrvaška pa bi prevzela plinsko poslovanje Ine, ki posluje z izgubami.

Sanaderjevi odvetniki so danes izjavili, da je Uskok predlagal združitev postopkov Hypo banke in Mola, o čemer bo sodišče odločalo naknadno.

Glavna priča v primeru Mola je solastnik kemijske družbe Dioki in Novega lista Robert Ježić, ki naj bi ga Sanader prosil, naj organizira prevzem deset milijonov evrov podkupnine.

Jutarnji list je prejšnji teden poročal, da ima tožilstvo posnetek nadzorne kamere iz neke zagrebške restavracije, ki kaže, da sta se Sanader in šef Mola Hernadi ob kosilu pogovarjala o zaupnih zadevah. Med drugim naj bi komunicirala s sporočili na listkih, pred tem pa je bivši hrvaški premier celo izvlekel baterijo iz svojega mobilnega telefona.

Sanaderjevi odvetniki so izjavili, da je bilo omenjeno srečanje konec leta 2009, ko njihov klient ni več bil premier. V Molu so resnost omenjenega videa primerjali z resnostjo risank o profesorju Baltazarju.

Sanader je večkrat zavrnil obtožbe, da je zlorabil premierski položaj in sprejel podkupnino od Mola. Bivši premier je o pogodbi z Molom lani pričal pred saborsko parlamentarno komisijo, ki je raziskovala okoliščine privatizacije Ine.

Takrat je javno zanikal, da bi sprejel provizijo, ter dejal, da so vsi v vladi in predsedstvu HDZ soglašali s spremembami pogodbe z Molom, ko so madžarskim partnerjem prepustili upravljavske pravice v Ini. Bivšim kolegom je takrat sporočil: "Kdor drugem jamo koplje, sam vanjo pade." Kot je dodal, domneva, da ga Ježić obtožuje, da bi si olajšal položaj.

Uskok je medtem opustil sum, da je bivši podpredsednik vlade Damir Polančec, ki je nato postal priča v primeru Mola, pomagal Sanaderju glede upravljavskih pravic v Ini. Polančec je preiskovalcem povedal, da je bivši premier avtoritarno ignoriral mnenja ali vprašanja sodelavcev v vladi ter da je od začetka podpiral vse zahteve Mola glede Ine.

Hrvaško tožilstvo ni uspelo zaslišati Hernadija. Njihovi madžarski kolegi so zavrnili zahtevo, ker naj bi omenjene informacije ogrožale varnost Madžarske, so poročali hrvaški mediji. Hrvaško tožilstvo je nato sporočilo, da so primer izročili Madžarski.