Guy Fawkes, katerega podoba je v obliki maske postala zlasti priljubljena pri gibanju Zavzemimo Wall Street in hekerski skupini Anonimni, je bil odgovoren za izpeljavo zaključne stopnje načrta. A se ni nič izteklo po načrtih, saj so njegovo namero odkrili, njega pa ujeli in ga mučili. Zaradi izdaje in poskusa umora so njega in ostale, ki so pri načrtu sodelovali, usmrtili.

Tako so kovali zaroto. (Foto: splet)

Preberite še: Anonimni o napadu na Facebook: Grožnje so bile lažne

Noč Guya Fawkesa je v Veliki Britaniji in nekaterih drugih državah praznovanje, pri katerem se spomnijo na tega britanskega vojaka, večer pa obeležijo z ognjemeti ter simboličnim zažiganjem Fawkesove lutke.
Danes zvečer bo po poročanju otoških medijev britanske ulice zavzelo na tisoče protestnikov, ki si bodo nadeli maske in se odpravili do britanskega parlamenta. "To bo noč, ki je naša vlada ne bo nikoli pozabila," je za BBC dejal Malcolm, član hekerske skupine Anonimni.

Poustvaritev prizora iz filma

V sklopu pohoda bodo protestniki poustvarili enega od zadnjih prizorov iz filma V kot vroče maščevanje (v izvirniku V for Vendetta), ki so ga posneli na osnovi stripov Alana Moora. V njem skrivnostni zamaskiran revolucionar povzroči propad totalitarnega režima in uspe tam, kjer je Fawkesu spodletelo.

Prizor iz Filma V kot vroče maščevanje. (Foto: splet)

Maska Guya Fawkesa (s strašljivim nasmeškom, črnimi brčicami in ozko kozjo bradico na beli podlagi), ki jo nosi tudi protagonist filma, je postala talisman nove generacije aktivistov, ki svojo jezo stresajo na pohlepne kapitaliste, katerih sistem je prevzel svet, poročajo britanski mediji.

In čeprav smo maske v zadnjih tednih videli tako na protestih v San Franciscu kot v Hongkongu, pa so si jih v nedavni zgodovini prvič nadeli prav člani skupine Anonimni in sicer leta 2008. Takrat so protestirali zoper Scientološko cerkev.

Malcolm, 44-letni član skupine Anonimni, je za BBC rekel, da so maske postale mednarodni simbol uporništva in anonimnosti. "Bistvo nošenja maske je zmožnost udeležbe na protestu brez strahu maščevanja ali nasilja s strani vladajočih," je bil jasen in si z glave umaknil masko. "Sam nimam težav pokazati svojega obraza, mi je pa všeč možnost, da se ga lahko odločim zakriti."

(Foto: Reuters)

Priljubljenost mask, lani so jih prodali nekje okoli 100.000, je sicer aktiviste za nekaj časa spravila v neroden položaj, saj so z njihovim nakupom podprli podjetje Time Warner, ki ima avtorske pravice do njihove izdelave in prodaje, ravno proti takšnim podjetjem pa se protestniki borijo z gibanjem Zavzemimo Wall Street. Rešitev so našli kmalu – začeli so lastno proizvodnjo, maske pa dobivajo iz Azije, kar so potrdili tudi številni člani Anonimnih. "Nočemo, da ljudje z nakupom mask polnijo žepe velikih korporacij, zato smo se domislili te ideje," je dodal Malcolm.

Terorist ali borec za svobodo?

Pa se na koncu vrnimo nazaj na začetek. 400 let po Fawkesovi obsodbi na smrt (usmrtili so ga z obešanjem, raztezanjem in razčetverjenjem) zaradi izdaje v Veliki Britaniji še vedno potekajo debate, ali je bil Guy terorist ali pa borec za svobodo. Verjetno nič od tega. Ironično – Fawkes je bil daleč od tega, da bi s svojimi dejanji skušal postati junak, ki se bori proti vladajočim, saj je bil njegov cilj s prestola spraviti anglikanskega kralja in ga nadomestiti s katoliško kraljico.

"Kot se je do sedaj že zapisalo v zgodovino – Guy Fawkes je bil edini moški, ki je v britanski parlament kdajkoli vstopil s poštenimi nameni," je z nepremičnim nasmeškom na maski zaključil Malcolm.

(Foto: splet)