Peking je bil v začetku tega tedna zavit v gost oblak smoga, kar je pokazalo na razhajanje med podatki o onesnaženosti zraka, ki jih objavljajo Kitajska in ZDA. Medtem ko namreč domače meritve govorijo o "rahli onesnaženosti", ameriške opozarjajo na "nevarno onesnaženost", so poročale tuje tiskovne agencije.

Ker so začeli prebivalci kitajske prestolnice bolj zaupati ameriškim kot domačim meritvam, so se mestne oblasti odločile prenovitvi svoj sistem ugotavljanja kakovosti zraka, je ta teden poročal državni kitajski časnik Global Times.

Kitajska sicer trenutno meri le prisotnost drobnih delcev v obsegu 10 mikrometrov (PM10), ki jih večinoma sestavljata žveplov in dušikov dioksid, ki ju v zrak sproščajo elektrarne, avtomobili in industrija.

Znanstveniki pa poudarjajo, da zrak v Pekingu najbolj onesnažujejo delci, manjši od 2,5 mikrometra (PM2,5), ki naj bi bili tudi bolj škodljivi zdravju.

"Kitajska je pripravljena pri meritvah upoštevati tudi te delce," je ta teden zagotovil predstavnik pekinškega urada za zaščito okolja Du Shaozhong.

Mednarodne organizacije, med njimi Združeni narodi, sicer Peking izpostavljajo kot eno najbolj onesnaženih mest na svetu, pri čemer kot razlog za to navajajo vse večjo potrošnjo energije, ki je na Kitajskem večinoma proizvedena iz premoga.