Protestnike iz vse Italije bo v prestolnico pripeljalo 14 posebnih vlakov, dve ladji in več kot 700 avtobusov. Zborovanje na trgu pred lateransko baziliko, ki ga bodo v živo prenašali po televiziji, bo vodil vodja italijanske opozicije Pierluigi Bersani.

V Rimu pričakujejo tudi socialističnega izzivalca Nicolasa Sarkozyja na predsedniških volitvah v Franciji prihodnje leto Francoisa Hollanda in predsednika nemških socialdemokratov (SPD) Sigmarja Gabriela, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Naš cilj je združiti vse tiste Italijane, ki jim je pomembna prihodnost države in ki želijo sodelovati pri demokratičnem, socialnem in gospodarskem ponovnem začetku za Italijo. Italijani so velik narod. Imamo sredstva, da si ponovno pridobimo dostojanstvo, ki si ga zaslužimo," je poudaril Bersani.

Zborovanje bodo spremljali strogi varnostni ukrepi. Pri protestih proti nasilju finančnega kapitalizma in varčevalni politiki Berlusconijeve vlade pred tremi tedni je namreč prišlo do nasilnih izgredov. Skupine anarhistov so napadle poslopja bank in trgovin, spravile so se tudi na policiste in zažigale avtomobile.

Italijanski vladi se sicer kmalu obeta glasovanje o zaupnici, ki jo bo Berlusconi vezal na glasovanje o novem paketu protikriznih ukrepih. Paket, ki ga je vlada oblikovala kot dopolnilo k javnofinančnim dokumentom, bo italijanski senat začel obravnavati v ponedeljek, poslanci pa bodo o njem predvidoma odločali v 14 dneh.

Izid glasovanja o zaupnici bo najverjetneje znova izjemno tesen, saj je vladna večina vse manjša. Če zaupnica ne bo izglasovana, bodo najverjetneje potekale predčasne volitve, saj koalicijski stranki zavračata možnost oblikovanja vlade narodne enotnosti.