Ameriški urad za popis prebivalstva je objavil raziskavo, ki sledi trendom stanovanjske situacije v državi. Raziskava obsega podatke zadnjih osemindvajsetih let, poroča Forbes.

Raziskava, ki so jo poimenovali America’s Families and Living Arrangements: 2011 (Ameriške družine in stanovanjska ureditev: 2011) je pokazala, da se je število mladih starih od 25 do 34 let, ki živijo pri svojih starših v zadnjih šestih letih povečalo – v tej starostni skupini naj bi še vedno doma živelo med 14 in 19 odstotkov moških in med 8 in 10 odstotkov žensk.

Za moške prelomno leto 2000, za ženske pa 2003

Podatki kažejo, da se je po letu 2000 vedno več moških odločalo, da še ne bodo odšli na svoje, pri ženskah pa je ta trend moč opaziti od leta 2003 naprej, vrhunec pa naj bi, sodeč po zgornji raziskavi, dosegel lansko leto.

Foto: Splet

Pri še mlajši generaciji odraslih, starostna skupina od 18 do 24 let, je bivanje pri starših še bolj pogosto. Doma ostaja kar 59 odstotkov moških, kar je 6 odstotkov več kot leta 2005, in polovica žensk, kar je 4 odstotke več v primerjavi z letom 2005, ko je bila izvedena podobna raziskava.

2 milijona mladih diplomantov ostaja brez službe

Raziskava navaja, da sta glavna razloga za zgoraj napisano visoka stopnja nezaposlenosti, ki je že dosegla 9 odstotkov in slabe razmere na trgu delovne sile, poroča Reuters.

Osamosvajanje mladih še dodatno otežuje slabo urejena stanovanjska politikaj ter nezmožnost pridobivanja kreditov za nakup stanovanja ali hiše.

Ameriški urad za popis prebivalstva med drugim tudi ugotavlja, da je kar 2 milijona mladih, ki so že diplomirai in so starejši od 25 let, trenutno brez stalne zaposlitve, številka pa naj bi se dnevno povečevala.