35-letna Qiu Xiang se je zažgala v bližini meje s Sečuansko provinco. Ni še jasno, zakaj točno se je zažgala, vendar pa tibetanske kampanjske skupine trdijo, da je šlo za protest proti kitajski vladavini.

Kitajski zunanji minister je dejal, da je incident povezan s ''protibetanskimi silami, ki se borijo za neodvisnost'', poroča CNN.

''Dandanes vsi vemo, razen res majhen delež zlobnih kultov in skrajnih skupin, da vse vere podpirajo spoštovanje do človeškega življenja in nasprotujejo nasilju,'' je dejal predstavnik vlade Hong Lei. ''Izziv za moralno mejo človeškega bitja je, da namesto, da bi obsojali dejanja radikalnega samopoškodovanja, nekateri to hvalisajo in spodbujajo.''

Po poročanju CNN tudi Mednarodna kampanja za Tibet (ICT), ki spodbuja neodvisnost Tibeta, je ženska med tem, ko je gorela, zahtevala svobodo in takojšnjo ukinitev izgnanstva dalajlame.

Njeno truplo so druge nune odpeljale v lokalni samostan, sporoča ICT. Kar šest od 11 Tibetancev, vsi so bili menihi, nekateri bivši, je od marca dalje umrlo zaradi poškodb samozažiga.