"Nisem kriv"

Na zagrebškem sodišču se je z branjem obtožnice danes začelo sojenje bivšemu hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, ki je zatrdil, da ni kriv očitanih mu dejanj. Obtožen je prejetja nezakonite provizije banke Hypo Alpe Adria in vojnega dobičkarstva sredi 90. let prejšnjega stoletja.

Sanader je dejal, da razume obtožnico, in zatrdil, da ni kriv. Preden je tožilka Tamara Laptos začela branje obtožnice, se je obtoženi predstavil.

Branju obtožnice, ki jo je sestavil Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok), so sledile uvodne besede tožilstva. To je med drugim zatrdilo, da je Sanader od Hypo banke zahteval osemodstotno provizijo, na koncu pa so dosegli dogovor o petodstotni proviziji, kar je pomenilo pol milijona evrov.

(Foto: AP)

200 tisoč evrov vredne umetnine

Na vprašanje, kje je zaposlen, je Sanader odgovoril, da je bil pred priporom poslanec v saborju, plačo pa se je vrtela okoli 16 tisoč kun, poroča hrvaški Index. "Imam nekaj prihranjenega denarja, pokojnino, stari avto iz leta 1967, v Avstriji pa sem solastnik svetovalne agencije. Imam zbirko umetnin, pred nekaj leti so ocenili, da je vredna okoli milijon in pol kun (okoli 200.000 evrov, op.p.). Umetniška vrednost slik sicer variira, res pa je, da sam nisem strokovnjak za take reči," je nekdanji hrvaški premier odgovoril na vprašanje o lastnini.

Sanaderjev odvetnik Čedo Prodanović je medtem v uvodni besedi opozoril na nekatere nelogičnosti obtožnice, tako s pravnega vidika kot z vidika dejstev. Do pravnih pomanjkljivosti po njegovem prepričanju prihaja zaradi retroaktivnega uveljavljanja zakona o vojnem dobičkarstvu.

Poleg tega pa Sanader ni bil glavni pogajalec pri sklepanju posojil pri Hypo banki, temveč je bil to takratni podpredsednik vlade in zunanji minister Mate Granić. V postopek se je Sanader vključil šele konec novembra 1994, prva ponudbo pa je Hypo banka dala že avgusta istega leta, je poudaril Sanaderjev odvetnik.

(Foto: AP)

Pod vprašaj naj bi obramba postavila tudi domnevnega posrednika v postopku, hrvaškega političnega emigranta v Braziliji Eugena Laxo, ker so na njegovo ime izplačevali številne druge provizije Hypo banke, tudi v primerih, v katere Sanader ni bil nikakor vpleten.

"Nisem vojni dobičkar"

"Nisem vojni dobičkar, kakor tudi ne vojni heroj. Vsa ta leta nisem nikoli niti omenil čina polkovnika Hrvaške vojske, ki mi ga je leta 1993 podelil poveljnik sil Franjo Tuđman,“ je bil jasen Sanader. Dodal je, da se z delovanjem v vojnih letih nikoli ni hvalil, česar ne bo delal niti v prihodnosti. Čin si je zaslužil zaradi sodelovanja pri pogajanjih o menjavi 400 hrvaških vojnih ujetnikov, ki so bili zajeti na področju pod nadzorom okupatorske vojske. Glavni pogajalec nasprotne strani je bil Ratko Mladić ali pa kateri od njegovih namestnikov.

Sanader je poudaril tudi, da ga avstrijsko tožilstvo na podlagi istih dokumentov, na katerih temelji hrvaška obtožnica proti njemu, v primeru Hypo banke obravnava zgolj kot pričo, hrvaško tožilstvo pa kot obtoženca. Obtožnico je ob tem označil za konstrukt Uskoka.

(Foto: AP)

Sledil je enourni premor, nato pa je stekel dokazni postopek s pregledom dokumentov tožilstva, na katere obramba ni imela pripomb. Sodnik Ivan Turudić je napovedal, da bodo razpravo nadaljevali v petek s pričami tožilstva, med katerimi bo tudi bivši hrvaški premier iz časov, ko so potekali sporni dogodki, Nikica Valentić.

Pričali bodo šef kabineta, nekdanja direktorica Elana in nekdanji zunanji minister

Tožilstvo je na pričanje povabilo tudi nekdanjega Sanaderjevega svetovalca in šefa kabineta na zunanjem ministrstvu Miroslava Kovačića, ki bo pričal o vrsti Sanaderjevih srečanjih z direktorji koroške banke na hrvaškem zunanjem ministrstvu jeseni 1994.

Napovedano je še pričanje bivše direktorice Elana Božene Ključarić, ki naj bi bila v nekem zagrebškem hotelu leta 1996 priča srečanju predsednika uprave Hypo anke Wolfganga Kultererja in Sanaderja. Ključarićeva je takrat čakala na pogovor o posojilu Hypo banke za Elan.

Čeprav se je to zgodilo po spornem posojilu Hypo banke Hrvaški, skuša tožilstvo na ta način ovreči Sanaderjeve trditve, da se ni z direktorji Hypo banke - z izjemo dveh srečanj na zunanjem ministrstvu- nikoli srečal. Bivši zunanji minister Mate Granić bo pričal 11. novembra.

(Foto: Reuters)

V petek nova pritožba

Sanaderjev odvetnik Prodanović je po današnji razpravi novinarjem pred sodiščem povedal, da se bodo v petek pritožili, ker so bil izjave omenjenih treh prič danes že objavljene v hrvaškem tisku, in od državnega tožilstva zahtevali, da razišče, kako nekateri mediji prihajajo do dokumentov, ki so pomembni za sojenje. Z njihovo objavo lahko kompromitirajo celotni postopek, je ocenil Prodanović.

Dodal je še, da bodo zahtevali zaslišanje profesorice germanistike z zagrebške filozofske fakultete Vesne Ivančević, da bi pojasnila, ali je v dokumentih v nemščini Eugen Laxa označen kot dejanski ali fiktivni prejemnik provizije. Laxa je sicer pred leti umrl.

Sanaderjeva odvetnica Jadranka Sloković je novinarje medtem obvestila, da je zdravstveno stanje bivšega premiera kljub novim zdravilom nespremenjeno. Dodala je, da je imel tudi danes pred prihodom na sodišče visok pritisk. Sojenje Sanaderju naj bi se namreč po prvotnih načrtih začelo minuli petek, a so ga zaradi težav obtoženega s srcem in visokim pritiskom preložili na danes.