Pri odločanju o razpustitvi sabora in o začasnem financiranju države je v razpravi sodelovala tudi levosredinska opozicija, ki je oktobra bojkotirala delo zaradi žaljivih verbalnih napadov HDZ na poslance socialdemokratov.

Sabor je sprejel, da bodo stroški države med januarjem in marcem prihodnjega leta 27,3 milijarde kun (3,66 milijarde evrov), prihodki pa 25,17 milijarde kun (3,37 milijarde evrov). Opozicija ni sodelovala v glasovanju o drugih zakonskih predlogih, ki so jih nato sprejeli poslanci vladajoče koalicije, ki so zagotovili sklepčnost s 77 glasovi.

Volitve bodo 4. decembra

Nato so danes iz urada hrvaškega predsednika Iva Josipovića sporočili, da bo parlamentarne volitve razpisal v ponedeljek. Obenem so potrdili, da se je Josipović po telefonu posvetoval s predsedniki parlamentarnih strank, ter da bodo parlamentarne volitve v nedeljo, 4. decembra, ki ga je kot datum volitev napovedala vladna koalicija.

Tako bodi spoštovali ustavno določilo, da med dnevom razpisa volitev in volitvami mora miniti najmanj 30 dni. V tem obdobju bo potekala tudi uradna predvolilna kampanja. Raziskave javnega mnenja kažejo veliko prednost levosredinski koaliciji (SDP, HNS, IDS, HSU) pred HDZ, ki je zmagala na novembrskih volitvah leta 2007. HDZ je takrat dobila 66 izmed 153 poslancev.

Potem ko bo predsednik razpisal volitve, bo začel teči 14-dnevni rok za predajo in potrditev seznamov kandidatov državni volilni komisiji. Po razpisu volitev bo na Hrvaškem do potrditve novega vladnega kabineta v novoizvoljenem parlamentu tehnično delo opravljala vlada premierke Jadranke Kosor.