Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je bila 37-tonska medcelinska raketa izstreljena s podmornice Jurij Dolgoruki v Belem morju. Raketa je preletela 6000 kilometrov proti vzhodu in zadela cilj na Kamčatki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Neimenovan vir z ruskega obrambnega ministrstva je povedal, da je bila raketa izstreljena s potopljene podmornice ter da so bojne konice rakete svoje cilje zadele pravočasno. Raketa bulova, katere doseg je najmanj 8000 kilometrov, je namreč opremljena z več bojnimi konicami, ki lahko zadenejo vsaka svoj cilj.

Rusija je izvedla že 17 izstrelitev teh raket, od teh pa jih je bilo kar sedem neuspešnih. Nerodna je bila predvsem nesreča leta 2009, ko je napaka med izstrelitvijo rakete povzročila spektakularen pogled na nebo nad norveškim mestom Tromso, kar so mediji najprej pripisali meteoritom, severnem siju ter celo nezemeljskim plovilom.

Poleg Rusije je svojo testno raketo danes uspešno izstrelil tudi Pakistan. Raketa srednjega dosega Hatf-7 je bila razvita v Pakistanu in je sposobna nositi tudi jedrske konice, njen doseg pa je 700 kilometrov. Pakistan sicer redno opravlja podobne izstrelitve, ki so predvsem del jedrske tekme s sosednjo Indijo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.