Okoliščine Gadafijeve smrti niso jasne, a obdukcije na bo, je danes zatrdil predstavnik vojaškega sveta Misrate Fathi al Bashaagha. "Nihče ne bo odpiral trupla," je poudaril, njegovim besedam pa sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pritrdila še dva vojaška poveljnika.

Gadafijevo truplo so v Misrati po poročanju AFP shranili v hladilnici zelenjavne tržnice. K preiskavi okoliščin smrti dolgoletnega libijskega voditelja so pozvali Združeni narodi, zatem pa še njegova vdova Safia Gadafi. Abdel Džalil je sicer danes ob obisku ranjencev v neki bolnišnici zatrdil, da preiskava poteka.

K truplu Gadafija so ponoči pripeljali tudi truplo njegovega sina Mutasima, ki je tako kot oče umrl ob padcu mesta Sirta. Pred prostorom se zbirajo trume prebivalcev Misrate, ki si želijo ogledati na žimnicah ležeči krvavi trupli.

69-letnega Gadafija so pri begu iz Sirte v četrtek ranjenega prijeli borci nacionalnega prehodnega sveta. Kako je umrl, ni jasno, zato obstajajo domneve, da so ga ubili med ujetništvom, kar pa oblasti zanikajo.