Čeprav je poizkušal, Moamerju Gadafiju na koncu vendarle ni uspelo pobegniti iz Libije, kar pa je uspelo nekaterim članom njegove družine. Kje se nahajajo njegovi otroci in ožji sorodniki?

Obdukcije Gadafijevega trupla ne bo

Gadafijeva vdova Safia je že avgusta s tremi otroki uspela pobegniti v Alžirijo. Medicinsko sestro je Gadafi srečal leta 1969, ko je bil v bolnišnici na operaciji odstranitve slepiča. Poročena sta bila 60 let. Je mati sedmih od njegovih osmih bioloških otrok, posvojila pa sta še enega sina in hčer. Safia se je v življenju soočala z odvisnostjo od nakupovanja, mnogi so ji hudomušno nadeli vzdevek "šopoholičarka", z Gadafijevim zasebnim letalom se je večkrat odpravila po nakupih v Evropo. Njeno zasebno bogastvo ocenjujejo na 21 milijard evrov, kar vključuje tudi 20 ton zlata.

Gadafijeva soproga Safia zahteva preiskavo okoliščin smrti pokojnega soproga. (Foto: splet)

Saifa al Islama, ki je bil še zadnji Gadafijev sin na begu v Libiji, so v četrtek aretirali v kraju Zlitan. Saif je bil Moamerjev najljubši sin, imel pa ga je z drugo soprogo. Izobraževal se je v Londonu in Parizu, pred samo vojno pa je bil najbolje poznan kot razvpiti "plejboj". Po poročanju libijskih agencij je bil Saif včeraj huje poškodovan v eksploziji, v kateri je izgubil obe roki. Trenutno naj bi se v bolnišnici boril za življenje.

Saif al Islam. (Foto: Reuters)

34-letnega Mutasima, polkovnika v libijski vojski, so ubili v napadu na Gadafijev rojstni kraj Sirte. In čeprav so mnogi trdili, da je še vedno živ, so te trditve ovrgle v javnosti objavljene fotografije njegovega trupla. Ko mu ni uspel upor proti očetu, s katerim ga je skušal vreči z oblasti, je Mutasim pobegnil v Egipt. Gadafi mu je kasneje odpustil in ga zaposlil kot svetovalca za državno varnost.

Mutasim je umrl le dan pred svojim očetom in sicer v napadu na Sirto. (Foto: Daylife)

41-letni Mohamed je edini otrok, ki ga je imel Gadafi s prvo soprogo. Bil je predsednik libijskega olimpijskega komiteja ter pa generalni direktor libijske pošte in telekomunikacijskega podjetja, ki je nadzorovalo komunikacijsko omrežje mobilnih telefonov in satelitov. Po padcu Tripolisa je pobegnil v Alžirijo.

41- letni Mohamed je pobegnil v Alžirijo. (Foto: Reuters)

38-letni Sadi je bil nekoč nogometaš, ki je igral celo v italijanski seriji A. Vodil je libijsko nogometno federacijo, v državno filmsko industrijo pa je vložil več milijonov evrov. Septembra je pobegnil v Niger.

Sadi, Gadafijev drugi sin, je pobegnil v Niger. (Foto: splet)

Hanibal, star 36 let, je bil med vsemi Gadafijevimi otroci verjetno najbolj nasilen. Leta 2005 je bil obtožen fizičnega napada na nosečo partnerko, kasneje pa je bil celo aretiran zaradi napada na dva zaposlena v enem od ženevskih hotelov, a mu je po plačilu varščine uspelo pobegniti domov. Avgusta je z mamo pobegnil v Alžirijo.

Nasilni Hanibal trenutno živi v Alžiriji. (Foto: Daylife)

34-letna Aiša je z bratoma in mamo avgusta pobegnila v Alžirijo, le nekaj dni zatem pa je v eni od bolnišnic rodila. Lepotici so nadeli vzdevek "Claudia Shiffer Severne Afrike“, glamurozna svetlolaska pa je v Tripolisu vodila več zborovanj v podporo očetu. Izobrazbo si je pridobila v tujini, bila pa je tudi del ekipe odvetnikov Sadama Huseina.

Aiša je bila "Claudia Shiffer Severne Afrike". (Foto: splet)

29-letni Saif al Arab je bil aprila ubit v Natovem zračnem napadu na Gadafijevo rezidenco. Kot brat Saif al Islam je bil tudi on priljubljen pri nežnejšem spolu, kar je s pridom izkoriščal. Ko je študiral v Nemčiji, je bil dvakrat aretiran, enkrat zaradi napada na varnostnika nočnega kluba, drugič zaradi povzročanja prevelikega hrupa s ferarijem.

Saif al Arab. (Foto: Reuters)

28-letni Khamis je bil Gadafijev najmlajši sin, ki je vodil lastno vojaško enoto – Khamisovo brigado, znano po mučenjih in ustrahovanju. Umrl je v padcu Tripolisa.

Gadafijev najmlajši sin Khamis je bil krut. (Foto: splet)

Hana je verjetno stara med 20 in 30 let. Gadafi je sicer dolga leta trdil, da je bila njegova posvojenka ubita v ameriškem napadu zračnih sil leta 1986, a je avgusta v javnost prišla informacija, da je verjetno živa in dela kot zdravnica.

Hana naj bi bila živa in dela kot zdravnica. (Foto: splet)