"Maska ni nujna, nadeneš si jo, če želiš, saj to ni dogodek, ki bi ga organizirali Anonimni. Prav to je lepota 99 odstotkov: tukaj smo zaradi različnih razlogov," je dejal eden izmed protestnikov s Hawkesovo masko. Za fotografe in kamere je ni želel sneti, povedal je le, da je pred kratkim diplomiral in da se je lani pridružil skupini Anonimnih.

"Anonimni so že poskrbeli za določene posledice"

"Pred afero Wikileaks so bili to le nepovezani posamezniki, ki so se 'zezali' po internetu, danes pa se borijo za stvari, v katere verjamem tudi sam, zato sem se tudi pridružil," je dejal.

Dodal je še, da je Anonimnim pomagal razkriti identiteto policista, ki naj bi protestnike poškropil s solzivcem in proti kateremu sedaj poteka preiskava. "Anonimni so že poskrbeli za določene posledice. Tistemu enemu procentu bomo pokazali, da so nas pripeljali predaleč," je poudaril.

Foto: Daily Dot

Organizatorji protestov "okupirajmo Wall Street", ki so se razširili tudi na mnoga druga ameriška mesta, pogosto omenjajo "odstotek" premožnih, ki se okoriščajo na račun ostalih 99 odstotkov prebivalstva.

Hawkesovo masko si je nadela tudi 43-letna "študentska mati samohranilka in protestnica", kot se je opisala Micki Bean iz Teksasa. Dejala je, da nima pojma o računalništvu in 'hekanju' ter da se je Anonimnim pridružila zaradi protestiranja. "Moj sin je januarja vstopil v vojsko in takrat sem začela raziskovati, zakaj smo se sploh podali v vojno. Postalo mi je jasno, da se ne borimo zaradi pravih razlogov," je dejala Beanova.

Tudi 25-letni veteran iraške vojne Eric Jasinski si je pred novinarji brez pomislekov snel Hawkesovo masko. Želi, da bi ljudje izvedeli za njegovo zgodbo. "V vojsko sem vstopil, ker sem mislil, da bomo pomagali ljudem, videl pa sem samo smrt," je dejal. "Danes sem tukaj, da naši vladi sporočim, kako se motijo."

Jasinski je bil na robu brezdomstva, za svojo hčerko pa ni mogel dobiti zdravstvenega zavarovanja. Pravi, da Anonimne mnogi označujejo kot hipije (ali pa še slabše), ker ne razkrijejo svojih imen in si ljudje ne vzamejo časa, da bi spoznali njihove zgodbe. "Google pa je čudovita stvar in ljudje naj se z njim podučijo, da nismo le nekakšni hipiji in da imamo resne težave, ki se jih je treba lotiti."

Borzni uslužbenci provocirajo protestnike

Kot rečeno, protesti potekajo še v več drugih ameriških mestih, tudi v Chicagu. Tam so se uslužbenci čikaške borze, ene najstarejših v državi, odločili, da v odgovor na proteste tudi sami izobesijo transparente. Na okna svojih pisarn so nalepili plakate, na katere so s črnimi flomastri napisali "Mi smo en odstotek".