Iz fotografije je razvidno, da 15-letnik leži na tleh, policist pa stoji nad njim in mu v glavo meri puško. Območje Manchestra, na katerem so pred dnevi izbruhnili hudi izgredi, so preplavili policisti. Tja so prišli zaradi prijave tolpe mladeničev, starih med 11 in 15 let, ki naj bi imeli strelno orožje. 

15-letnika so obkolili trije policisti in mu naročili naj leže na tla. Medtem ko sta dva od njih preverjala njegove podatke in preiskovala vsebino njegovega nahrbtnika (našli so bonbone in sladkarije), ga je tretji budno spremljal s strelnim orožjem. Enega od fantov je policija aretirala, druge pa izpustila.

"Klofuta" za britanske policiste: Cameron je za pomoč prosil ameriškega "superpolicista"

Pred sodnika bosta danes stopila 26- in 17-letnik, ki sta bila v soboto obtožena zaradi smrti treh ljudi med nasilnimi izgredi v Birminghamu. Vrh britanske policije pa je medtem razjezila odločitev vlade, da pri soočanju z najhujšimi izgredi v zadnjih desetletjih na Otoku prosi za pomoč ameriškega "superpolicista" Williama Brattona.

Dvojica je obtožena umora treh mladih moških iz južne Azije, ki jih je v noči na sredo zbil avtomobil, ko so skušali zaščititi svojo sosesko pred nasilneži. V zvezi z umorom naj bi poleg tega preiskovali še več mlajših moških, starih od 16 do 32 let. Policija naj bi poleg tega v okviru preiskave zasegla dva avtomobila, pridobila 400 dokazov in več kot 70 izjav očividcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aretirali več kot 500 ljudi

Na širšem območju Birminghama so zaradi nasilja v minulem tednu doslej aretirali več kot 500 ljudi. Skupno je bilo sicer na Otoku aretiranih že več kot 2100 ljudi, od tega so jih okoli tisoč že tudi obtožili. približno petina je mladoletnih, prihajajo pa iz zelo različnih okolij. Policija sicer napoveduje, da bo pred sodnike stopilo skupno okoli 3000 ljudi.

Poleg treh življenj v Birminghamu so izgredi terjali še dve življenji - ena oseba je bila ustreljena v svojem avtomobilu v Londonu, druga pa je podlegla hudim poškodbam glave med neredi na zahodu prestolnice. Zaradi suma teh umorov so priprli neka 26- in 22-letnika.

Mama 15-letnega sina prepoznala na posnetku izgredov in ga prijavila policiji

Najvišji predstavniki britanske policije so medtem izrazili dvom v načrte britanske vlade, da ji pri soočanju z najhujšimi izgredi na otoku v zadnjih desetletjih svetuje nekdanji vodja newyorške policije in strokovnjak za ulično nasilje William Bratton.

"Nisem prepričan, da se želim o tolpah učiti od nekoga z območja v ZDA, kjer jih imajo 400. Če imaš 400 tolp, potem po mojem pač nisi ravno učinkovit," je v pogovoru za časnik Independent on Sunday izjavil vodja združenja najvišjih britanskih policistov (Acpo), sir Hugh Orde.

Britanska policija potrebuje več sredstev, ne pa nasvete

Vodja zveze londonske Metropolitan police (MPF) John Tully je opozoril, da ima Bratton v ZDA sicer res bleščečo kariero, a da sta tako način dela policije kot tudi kultura tolp tam zelo drugačna kot v Veliki Britaniji.

Ian Hanson, vodja zveze manchesterske policije, pa je odločitev o imenovanju Brattona za svetovalca označil kot "klofuto" ter ocenil, da britanska policija potrebuje predvsem več sredstev, ne pa nasvete nekoga, ki živi 5000 kilometrov stran.

Poškodovani mladenič, ki so ga v Londonu oropali pod pretvezo pomoči, pove svojo zgodbo

Bratton, ki je zaslovel zaradi uspešnega boja proti nasilju, ko je bil vodja policije v New Yorku, Bostonu in Los Angelesu, je sicer glede soočanja z izgredi na Otoku že ocenil, da bo potrebnega več kot le aretacije izgrednikov. "Potrebnega bo veliko posredovanja in preventivnih strategij," je menil v pogovoru za ameriški časnik New York Times.