"Naš cilj je zaščita prebivalcev Republike Hrvaške pred homoseksualnim delom državljanov. Vse slike, objavljene na tej strani, so bile posnete na javnih zborovanjih, s čimer nismo posegali v njihovo zasebnost,“ so zapisali.

Na Indexu pišejo, da je več kot očitno to reakcija na njihovo akcijo, ko so na portalu dan po Paradi ponosa v Splitu, ki so jo zaradi nasilja morali prekiniti, objavili fotografije huliganov, ki so bili med parado najbolj vulgarni in zaničevalni, sodelujoče na Paradi pa so obmetavali tako s kamenjem kot s psovkami. Tudi na Dnevniku smo pisali o tem, članek pa si preberite tukaj.

"Vsebino spletne strani smo posredovali kriminalistom, ki jo bo pregledala in se po potrebi posvetovala še s hrvaškim pravobranilstvom,“ je za Index pojasnil predstavnik policije Krunoslav Borovec in dodal, da zaenkrat še ni znano, ali gre za kriminalno dejanje.

Hrvaški homofobi pa, seveda, niso prvi, ki so se odločili javnosti razkriti istospolno usmerjene ljudi, nadaljujejo na Indexu. Lani je časnik Rolling Stone iz Ugande objavil seznam 100 homoseksualnih oseb, ki v državi zasedajo najvišje položaje. Poleg drugega so pozvali k obešenju tamkajšnjega aktivista za pravice istospolno usmerjenih, Davida Katoe, ki je bil – prav ste uganili – kmalu zatem res ubit, poroča Index.

Urednik tega časnika je takrat komentiral, da je Kato živel v predelu mesta, ki je bil poznan po visoki stopnji kriminala in da tako njegova smrt ni bila nujno povezana z objavo seznama homoseksualcev. "Ni nam žal zaradi objave,“ je pojasnil takrat. "Objavili smo le seznam ljudi, ki počenjajo slabe stvari.“

Že včeraj pa smo poročali, da se je nov homofobni napad odvil tudi v Ljubljani. Skupina neznancev je s palicami napadla Britanca.