Tajne ameriške depeše, ki jih je pridobila spletna stran WikiLeaks, njihovo vsebino pa je objavil britanski časnik, delno potrjujejo trditve kitajskih oblasti o dogajanju 4. junija 1989, po katerih kitajski vojaki niso izvedli pokola na osrednjem pekinškem trgu. Je pa prišlo do krvavega obračuna nekaj kilometrov od središča kitajske prestolnice. Tri depeše, odposlane 3. in 4. junija 1989 z ameriškega veleposlaništva v Pekingu, med drugim tudi razkrivajo, da so se diplomati zavedali, da bo prišlo do obračuna med protestniki in vojsko. Depeše navajajo, da je v Pekingu od 10.000 do 15.000 oboroženih vojakov, od katerih so nekateri oboroženi z avtomatskim orožjem. Prav tako so opazili, da se središču mesta z juga približujejo tankovske enote.

Na Trgu nebeškega miru je bil tudi čilski diplomat, ki je ameriškim kolegom poročal o zadnjih urah študentskega prodemokratičnega gibanja. "Videl je, kako je vojska vstopila na trg, vendar ni videl streljanja na množico, čeprav je bilo slišati posamične strele iz orožja. Poročal je, da je bila večina vojakov oboroženih zgolj z opremo za zatiranje demonstracij - gumijevkami in lesenimi palicami, ob podpori oboroženih vojakov.

Trg zapustili na jugovzhodnem delu

Interni dokumenti kitajske komunistične partije, objavljeni leta 2001, razkrivajo, da je 2000 vojakov iz 38. armade skupaj z 42 oklepnimi vozili 4. junija ob 4.30 zjutraj začelo čistiti trg od severa proti jugu. V tem času je na trgu okoli spomenika ljudskim herojem sedelo okoli 3000 študentov. Vodje protestov, med njimi lanski dobitnik Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobo, so pozvali študente, naj zapustijo trg, čilski diplomat pa je poročal, da so študentje, potem ko je bil dosežen dogovor o njihovem umiku, trg zapustili na jugovzhodnem delu.

Te navedbe sicer nasprotujejo poročanju številnih novinarjev, ki so bili v Pekingu v tem času in so poročali, da so vojaki napadli neoborožene civiliste, in kažejo, da je bilo število umrlih to noč precej manjše od več tisočev, ki so se omenjali doslej. Dopisnik britanske mreže BBC v Pekingu James Miles je leta 2009 celo priznal, da je "prenesel napačen vtis". Kot zatrjuje Miles, "ni bilo pokola na Trgu nebeškega miru, je pa bil pokol v Pekingu", še poroča Daily Telegraph.

Najsilovitejši spopadi so bili namreč okoli pet kilometrov zahodno od pekinškega trga, v kraju Muxidi, kjer se je v noči s 3. na 4. junij spontano zbralo več tisoč ljudi, da bi ustavili napredovanje vojske proti osrednjemu trgu. Kot je razvidno iz dokumentov komunistične partije, so vojaki okoli 22.30 začeli s pravimi naboji streljali na demonstrante, potem ko jih niso uspeli razgnati s solzivcem in gumijastimi naboji. Številnim demonstrantom, ki so skušali pobegniti, to ni uspelo zaradi cestnih blokad, ki so jih sami postavili.