V pismu, ki so ga med drugim prejeli tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, hrvaški predsednik Ivo Josipović, kardinal Josip Bozanić in šef delegacije EU na Hrvaškem Paulo Vardorn, Sujić navaja, da se zoper njegovo stranko izvaja medijska gonja in ustvarja politično vzdušje, v katerem je vnaprej obsojen, piše Delo.

Osrednja točka odvetnikovega pisma je posebno poročilo, ki ga je hrvaška premierka pred nedavnim poslala v Bruselj in s katerim želi prepričati evropsko administracijo, da si njena država zasluži zaprtje pogajalskega poglavja o pravosodju in temeljnih pravicah. Iva Sanaderja je zmotila formulacija iz dela poročila, kjer se navaja, da je urad za boj zoper korupcijo in organizirani kriminal vložil številne obtožnice in začel z veliko preiskavami, med drugim tudi zoper nekdanjega predsednika vlade.

Za Gorana Sujića so takšne trditve tendenciozne in neresnične. Odvetnik je v pismu me drugim zapisal, da je vlada v poročilu navedla absolutne neresnice, oziroma zavestno ponaredila podatke. Kosorjevo je opozoril, da zoper Sanaderja ni bila nikoli vložena nobena obtožnica, kaj šele številne obtožnice, kar se sugerira v poročilu. Odvetnik navaja evropske konvencije in opozarja predvsem na načelo nedolžnosti. Pismo torej ni namenjeno naslovnikom, tako Rok Kajzer v Delo, pač pa bo uporabljeno kot argument v postopku izročanja.

Zagreb zavrača trditve Sanaderja o poročilu o pravosodju za EU

Hrvaški odbor za spremljanje pogajanj z EU se je danes že odzval, da so odvetnikove trditve neutemeljene. Predsednica nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU Vesna Pusić je potem, ko je odbor danes obravnaval omenjeno pismo, poudarila, da so v poročilu glede boja proti korupciji navedli, da so na tem področju sprožili vrsto sodnih postopkov in preiskav, niso pa navajali imen.

Glede vpogleda v morebitne sprožene preiskave proti Sanaderju pa je povedala, da je v pogovoru z glavnim državnim tožilcem Mladenom Bajićem in direktorjem Uskoka Dinkom Cvitanom izvedela, da so zahtevali uradni pogovor s Sanaderjem, da pa je obramba to izpodbijala. Ker tega pogovora ni bilo, tožilstvo in Uskok nista mogla seznaniti odvetnikov Sanaderja z dokumenti, "sicer pa kaže, da so preiskavo začeli".

Hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko je v četrtek ocenil pismo Sanaderjevega odvetnika kot vnovični poskus, da bi bivšega premiera predstavili kot osebo, ki je deležna zgolj političnega pregona na Hrvaškem.