Keller, ki je bil na položaju izvršnega urednika od leta 2003, se bo preselil nazaj med novinarje in bo tudi pisal kolumne. Abramsonova je prišla k New York Timesu leta 1997 od konkurenčnega Wall Street Journala. Začela je v Washingtonu, kjer je bila leta 1999 urednica dopisništva New York Timesa, leta 2000 pa je napredovala v šefico tamkajšnjega urada.

Na položaj izvršne urednice prihaja s položaja upravne urednice. Na njeno mesto se bo preselil šef washingtonskega urada Dean Baquet, sicer nekdanji urednik pri Los Angeles Timesu. Abramsonova je svoje imenovanje na položaj navdušeno primerjala z vstopom v nebesa, še posebej pa ji pomeni to, da je prva ženska na tem položaju.

Izdajatelj časopisa Arthur Sulzberger je dejal, da je Abramsonova nedvomno najboljša oseba za naslednika Kellerju, čeprav ima mešane občutke zaradi Kellerjeve odločitve, da zapusti položaj. Menil je tudi, da je Abramsonova idealna izbira za vodenje časopisa v naslednjo fazo evolucije v novinarsko organizacijo z več platformami, ki ostaja globoko zavezana novinarski odličnosti.

Do zamenjave na uredniškem vrhu prihaja v težkih časih za časopisno novinarstvo. Časopisom padajo dohodki iz oglasov, pada jim naklada, bralci pa se selijo k spletnim medijem in tudi na spletne strani časopisov. New York Times je sicer marca uvedel plačljivi dostop do spletnih vsebin.