V začetku marca je moral z mesta obrambnega ministra odstopiti eden najbolj priljubljenih nemških politikov Karl-Theodor zu Guttenberg, ki so mu dokazali, da je večji del doktorske disertacije prepisal, ne da bi citiral vire, kar je kraja intelektualne lastnine. Guttenberg je bil pred afero eden vodilnih politikov bavarskih Krščanskih socialistov (CSU) in zaradi njegove priljubljenosti so bili mnogi prepričani, da bo prihodnji nemški kancler.

Zdaj je istega greha obtožena Koch-Mehrinova. Tudi pri njej spletni uporabniki preverjajo 227 strani doktorata iz gospodarske zgodovine, ki ga je napisala leta 2001. Na levi je njeno besedilo, na desni besedilo drugega avtorja, ki je podobno ali povsem enako.

Guttenbergu so do 3. aprila, torej mesec dni po njegovem odstopu, dokazali, da je 94 odstotkov doktorata prepisal brez navedbe vira. Ko so mu dokazali, da je prepisal 80 odstotkov doktorata, se je odpovedal doktorskemu naslovu, kmalu zatem pa vsem javnim funkcijam. Pri Koch-Mehrinovi so trenutno že ugotovili, da je brez navajanja virov prepisala okoli petino doktorata.

Ob vseh pritiskih in komentarjih je evroposlanka za zdaj raje tiho. V naslednjih dneh se bo tožilstvo odločilo, ali naj bi kršila avtorske pravice. A njen ugled je že prizadet, tudi zato, ker se je rada predstavljala kot doktorica.

Tudi za FDP je zadeva zelo neugodna. Po hudih porazih na zadnjih dveh deželnih volitvah marca je odstop z mesta voditelja stranke napovedal Guido Westerwelle. Stranka se je v zadnjem času poskušala opreti na mlajšo generacijo, med katero je bila med ženskami največji adut prav Koch-Mehrinova.

Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah bi FDP na volitvah dobila štiri odstotke glasov, kar ne bi bilo dovolj za vstop v parlament. Na zadnjih volitvah leta 2009 pa je dobila 14,6 odstotkov glasov, kar je največ po drugi svetovni vojni. Dve tretjini volilcev je podporo stranki umaknilo predvsem zato, ker ni dosegla znižanja davkov, kot je obljubljala med volilno kampanjo. Westerwelle pa tudi kot zunanji minister ni priljubljen. Lahko bi celo rekli, da so liberalci, ki so bili vedno naklonjeni jedrski energiji, tudi žrtve jedrske nesreče v Fukušimi.

Westerwelleja bo sredi maja na strankinem kongresu na čelu FDP zamenjal 38-letni minister za zdravstvo Philipp Rösler, po poreklu iz Vietnama.