Vojaška operacija poteka na območju od 100 do 150 kilometrov v okolici Bengazija, je pojasnil tiskovni predstavnik francoskega obrambnega ministrstva Thierry Burkhard. Kakšno vozilo naj bi bilo uničeno, ni pojasnil, je pa dejal, da francoska letala niso naletela na noben odpor.

V operaciji uresničevanja prepovedi letenja nad Libijo in preprečevanja napadov sil libijskega samodržca Moamerja Gadafija na upornike sodeluje okoli 20 francoskih vojaških letal, so še sporočili v Parizu.

Francoska letala so že vstopila v libijski zračni prostor, da bi izvajala prepoved letenja nad Libijo. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil vir iz francoskih oboroženih sil, je več lovcev tipa rafale in mirage "na izvidniški misiji".

Letala naj bi že preletela Bengazi, ki je glavno mesto pod nadzorom upornikov proti režimu Moamerja Gadafija. Francoska letala pa bodo zdaj ugotovila, kaj se na območju dogaja, uresničevala bodo izvajanje prepovedi letenja in ustavila morebitno prodiranje Gadafijevih sil proti Bengaziju, je še pojasnil omenjeni vir.

Letala naj bi poslali le v izvidnico. (Foto: AP)

Po poročanju francoske televizije BFMT, ki navaja vire v nizozemski delegaciji, so se francoskim letalom nad Libijo pridružila tudi britanska in kanadska letala. Za zdaj je sicer njihova naloga predvsem izvidovanje, lahko pa tudi napadejo, da bi preprečili morebitne napade Gadafijevih sil na Libijo.

Iz območja Bengazija so pred tem prihajala poročila o hudih spopadih, pri čemer naj bi Gadafijevi lojalisti po navedbah upornikov prodirale proti Bengaziju z vsemi sredstvi, Gadafijeve sile pa nasprotno trdijo, da naj bi se zgolj branili pred napadi upornikov, ki želijo sprovocirati mednarodno intervencijo.

Na Siciliji so medtem v pripravljenosti tudi danski lovci F-16, prav tako pa je v oporišču Sigonella na tem italijanskem otoku pristalo več ameriških vojaških letal, tako lovskih kot transportnih, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sarkozy: Naša odločenost je popolna

Vojaška akcija proti režimu libijskega voditelja Moamerja Gadafija se začenja, je objavil francoski predsednik Nicolas Sarkozy po koncu zasedanja visokih predstavnikov EU, ZDA in Arabske lige v Parizu. Kot je dejal, so francoska letala že poletela nad Bengazi, trdnjavo upornikov, da preprečijo napade Gadafijevih sil na civiliste.

"Naša odločenost je popolna," je dejal Sarkozy, poročajo tuje tiskovne agencije. Hkrati je sicer zagotovil, da so Gadafiju "vrata diplomacije še vedno odprta", če se bo odločil za prenehanje nasilja, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Danes posredujemo v Libiji pod mandatom Varnostnega sveta Združenih narodov. Z našimi partnerji, še posebej arabskimi partnerji, bomo zaščitili civilno prebivalstvo pred morilskim režimom, ki je izgubil vso legitimnost, ko pobija lastno ljudstvo," je dejal francoski predsednik.

"Posredujemo, da bi libijskim ljudem zagotovili pravico, da si sami pišejo svojo usodo. Nasilje in teror jih ne smejo oropati te pravice," je še dodal Sarkozy.

Cameron: Prišel čas za akcijo

Tudi britanski premier David Cameron je po srečanju v Pariz dejal, da je "prišel čas za akcijo" proti Libiji. "Polkovnik Gadafi je odgovoren za to. Lagal je mednarodni skupnosti. Obljubil je prekinitev ognja, nato je prekršil prekinitev ognja. Še naprej napada svoje lastne ljudi," je dejal Cameron.

"Moramo uresničiti voljo Združenih narodov in ne moremo več dovoljevati, da se pokol civilistov nadaljuje," je še dodal.

Gadafijeve sile odgovornost zvračajo na upornike

Sile libijskega voditelja Moamerja Gadafija so danes kljub petkovi napovedi o prekinitvi spopadov z uporniki vdrle v mesto Bengazi na vzhodu države, ki je v rokah upornikov, poroča katarska televizija Al Džazira. Pri tem so uporabili tako kopenske sile kot vojaška letala. Režim v Tripoliju je medtem trditve o napadu mesta zavrnil.

Po poročanju Al Džazire so Gadafijeve sile pri vdoru v mesto uporabile tudi težko topništvo in rakete, ki so jih izstreljevali tudi proti stanovanjskim naseljem. V mestu so se slišale eksplozije in alarm pred letalskim napadom, uporniki pa naj bi eno od vojaških letal sestrelili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gadafijev režim v Tripoliju je medtem poročanje Al Džazire zavrnil. Po njihovih trditvah naj bi se njihove čete ob robu mesta le branile pred napadi upornikov, je poročala libijska tiskovna agencija Jana. Gadafijeve sile so do Bengazija prišle v petek zvečer, le nekaj ur po razglasitvi takojšnje prekinitve ognja.

Gadafijeve sile so odgovornost za spopade že pripisale upornikom, ki naj bi namerno kršili prekinitev ognja, da bi izzvali mednarodno intervencijo.

Uporniki so priznali, da je sestreljeno letalo njihovo

Libijski uporniki so danes priznali, da je bilo sestreljeno vojaško letalo nad Bangazijem njihovo, sestrelile pa so ga sile libijskega voditelja Moamarja Gadafija. Zunanji minister Musa Kusa je medtem povedal, da je Tripoli generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona pozval, naj pošlje opazovalce za nadzor nad prekinitvijo spopadov.

Libijski uporniki so priznali, da je bilo sestreljeno letalo nad Bengazijem njihovo, čeprav je varnostni svet ZN v četrtek zvečer sprejel resolucijo, ki dovoljuje "vse potrebne ukrepe" za uveljavitev prepovedi letov nad Libijo in zaščito civilistov.

"Da, bilo je eno od letal upornikov. Sestrelile so ga Gadafijeve sile," je v telefonskem pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedal visoki predstavnik upornikov. Pojasnil je še, da je pilot najverjetneje umrl, vendar tega ne more potrditi. Po njegovih navedbah imajo uporniki nekaj letal, a so vsa zastarela.

"Gadafiju ne bomo dovolili, da nasprotuje volji mednarodne skupnosti"

Mednarodna skupnost se je na današnjem sestanku odločila, da bo z vojaško akcijo ukrepala proti Gadafiju. (Foto: Reuters)

Srečanja v Parizu so se udeležili voditelji 22 držav. Ob gostitelju Sarkozyju še britanski premier David Cameron, nemška kanclerka Angela Merkel, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, italijanski premier Silvio Berlusconi, španski premier Jose Luiz Rodriguez Zapatero ter predstavniki Belgije, Danske, Grčije, Nizozemske, Norveške, Portugalske in Poljske, je poročala AFP.

Prisotna sta bila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in predsednik Evropskega sveta Hermann Van Rompuy, iz arabskega sveta pa so se vrha v Parizu udeležili tudi predstavniki Jordanije, Maroka, Katarja, Združenih arabskih emiratov in Iraka. Na srečanju pa ni bilo predstavnikov Afriške unije, kot so sprva napovedovali.

Voditelji so na koncu sprejeli tudi posebno izjavo, v katero so zapisali, da "ne bodo dovolili polkovniku Gadafiju in njegovemu režimu, da še naprej nasprotuje volji mednarodne skupnosti in lastnega ljudstva". "Še naprej bomo ponujali našo pomoč Libijcem, da bodo lahko obnovili svojo državo, pri tem pa bomo spoštovali tudi suverenost in ozemeljsko celovitost Libije," so še zapisali, kot poroča AP.

Sarkozy pozdravlja generalnega sekretarja Arabske lige Amra Moussa. (Foto: AP)

Da je odločitev za napad na Gadafijeve sile vse bližje, je v petek zvečer Gadafijia opozoril tudi ameriški predsednik Barack Obama. Gadafiju je postavil jasne pogoje, da mora nemudoma ustaviti napredovanje svojih sil proti Bengaziju in tudi takojšen umik iz mest Adždabija, Misrata in Zavija, kjer so v zadnjih dneh potekali spopadi.

Iz tiskane izdaje Dnevnika: Reportaža o begunski krizi na libijski meji.

Poleg tega je ameriški predsednik zahteval ponovno vzpostavitev oskrbe z vodo, elektriko in plinom na območjih, ki so v rokah upornikov, Gadafi pa mora dopustiti tudi dostavo humanitarne pomoči ljudem v državi. Ob tem je Obama zatrdil, da se o teh pogojih niso pripravljeni pogajati in da bo, če ne bodo izpolnjeni, sledila vojaška akcija.

Zagotovil je tudi, da bodo ameriški vojaki pomagali uveljaviti prepoved preletov nad Libijo, ki jo predvideva četrtkova resolucija VS ZN. Hkrati je sicer dodal, da ZDA ne bodo uporabile svojih kopenskih sil v Libiji ter da bo uporabljene le toliko sile, kot jo je potrebno za zaščito civilistov.

Gadafi: Sarkozy in Cameron bosta obžalovala vmešavanje v Libijo

Libijski predsednik Moamer Gadafi je francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju in britanskemu premieru Davidu Cameronu zabrusil, da "bosta obžalovala" vmešavanje v libijske zadeve. Kot je danes sporočil Gadafijev predstavnik, je Gadafi podobno sporočilo poslal tudi predsedniku ZDA Baracu Obami in generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu.

"Če se boste vmešali v zadeve naše države, boste obžalovali," je Gadafijev predstavnik na tiskovni konferenci v Tripoliju navajal libijskega voditelja. "Vse libijsko ljudstvo je z mano in je pripravljeno zame umreti - moški, ženske in otroci," je v imenu Gadafija še dejal njegov predstavnik, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gadafi naj bi francoskemu predsedniku in britanskemu premieru poslal tudi pismi.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je del sporočila naslovil tudi ameriškemu predsedniku Obami, pri čemer je kritiziral resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki dovoljuje "vse potrebne ukrepe" za uveljavitev prepovedi letov nad Libijo in zaščito civilistov. Po mnenju Gadafija je resolucija "neveljavna".

Hkrati je Gadafi v sporočilu branil tudi napade njegovih sil na libijske upornike. "Če bi zavzemali ameriška mesta s silo, povejte mi, kaj bi naredili," je vprašanje naslovil na Obamo.

Iz tiskane izdaje Dnevnika: Skepsa ob libijski prekinitvi ognja